Žlebovi za strehe in njihove oblike

Spodaj opisujemo kakšni so žlebovi za strehe in njihove oblike.

Žlebovi so nepogrešljiv element vsake strehe, nameščamo pa jih tudi na garaže, terase in  balkone. Žleb mora ustrezati vrsti, tipu in površini strehe ter pričakovanim količinam deževnice glede na lokacijo objekta.

Žlebovi za strehe in njihove oblike ( kakšne poznamo? )

Na tržišču so na voljo različne oblike žlebov, od polkrožnih do oglatih in ovalnih dvojnih žlebov, ki so priporočljivi predvsem za strehe manjše površine. Po položaju so žlebovi lahko ležeči ali viseči, na streho so pritrjeni s posebnimi kljukami iz enakega materiala in v enaki barvi kot so žlebovi. Odtočne cevi pritrdimo na fasado, z objemkami ali s sidri za cevi.

Žlebovi za strehe in njihove oblike, poznamo tudi štirikotne za manjše strešne površine. Za ovalne dvojne žlebove je priporočljiva maksimalna dolžina do 8 metrov.

Žlebovi so lahko polkrožne ali kvadratne oblike, pri čemer je za kvadratne žlebove za strehe značilno, da se v njih rada nabira nesnaga, predvsem v robovih. Če je v žlebovih za strehe preveč nesnage, kot so na primer mah in listje, ima to lahko negativne posledice na sam pretok vode.

Oglati žlebovi ( opis)

Tako kot pri polkrožnih žlebovih se da dobiti oglate žlebove, kljuke, zaključke, kotličke, v enakih dimenzijah 28,33,40 razvite širine.

Sicer so tukaj dimenzije žlebov po preseku različne napram polkrožnim. Žleb je možno izdelati tako, da je obenem tudi kapna obroba in je nameščen pod kritino približno 10-15cm. Poleg tega pa se lahko izdela tudi že naklon žleba v tisto stran v katero bo odtok oz. kotliček. Bolj podrobno je opisano pri vsakem tipu žleba posebej.

 

 Žlebovi za strehe in njihove oblike

 

Polkrožni žlebovi ( opis)

 

Po večini se v Sloveniji uporabljajo polkrožni žlebovi različnih razvitih širin. Najmanjši žleb je 25cm razvite širine, sledi žleb 28,  33 in pa 40cm.

Vse žlebove se dobi v dolžinah do 6m. Izbirate lahko med pocinkanimi in aluminijastimi žlebovi. Za izdelavo se uporablja pocinkana pločevina debeline 0,55mm v barvah: temno rjava TDM, antracit, opečna, rdeča, črna, srebrna, zelena.

V povezavi z žlebovi, vas bo zanimala tudi strešna kritina iz pločevine. Preberite si na povezavi.

 

Oznake besedila: Žlebovi za strehe in njihove oblike