Zasnova članka za potrebe SEO spletne optimizacije

Spletne strani delimo na število vrst, v spodnjem besedilu pa bomo govorili o informacijskih spletnih straneh, bolj natančno o člankih na informacijskih spletnih straneh. Ti članki so napisani z razlogom, da obiskovalce spletne strani informirajo, ampak ti članki se ne pojavijo sami od sebe. Napišejo jih avtorji spletnih strani pri čem jim pomaga zasnova članka.

Zasnova članka je kot recept, s katerim si pomagamo pri grajenju članka. Je naš prvi pogled v izgled našega članka in je zelo pomemben pri optimizaciji spletnih strani. Pomaga nam pri ohranjanju urejenosti članka in je zato priporočeno, da zgradimo zasnovo članka pred vsakim člankom, ki ga zgradimo.

Začetna zasnova članka na primeru optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si

Zasnovo članka lahko pišemo v katerikoli urejevalnik besedil ali pa celo urejevalnik tabel. Začnemo z ključno besedo na katero želimo ciljati. Tukaj je potrebno upoštevati generične in long tail ključne besede ter iskalni namen ključnih besed. Možno je tudi, da ciljamo na več ključnih besed.

Po izbrani ključni besedi je potrebno izbrati naslov našega članka. Ta naslov bo prva stvar, ki jo na spletni strani vidijo obiskovalci, zato je izbira pomembna. Svetujemo vam, da je vaš naslov povezan s ključno besedo vašega članka, to bo pomagalo pri uvrstitvi na spletnem iskalniku.

Kot primer lahko vzamemo spletno stran optimizacija za Google Seo-Praktik.si, kjer lahko vidimo glavni naslov “Optimizacija spletnih strani iz prakse” ter očitno ključno besedo “optimizacija spletnih strani”.

Določanje poglavij na primeru Termotom.si

Kot vsak normalen članek ne spletu bo tudi naš imel določeno število poglavij, ki vsebino razdelijo na manjše dele. Ti podnaslovi omogočajo boljšo urejenost članka ter lepši izgled. Če pa še to ni dovolj, pa so poglavja zaznana preko Googlovega algoritma in jih Google upošteva pri uvrstitvi.

Da dosežemo dobro zgradbo našega članka moramo najprej našo vsebino v svoji glavi razdeliti na nekaj delov. Ti deli naj bodo približno enako dolgi in ko imamo v mislih osnovno predstavo, se domislimo podnaslovov, ki bodo najbolje ustrezali izbranim temam.

Te podnaslove zapišemo po vrsti pod naš glavni naslov, pod njih pa bribližno število besed, ki jih bomo zapisali v tem poglavju. Te številke se moramo seveda kasneje pri pisanju samega besedila držati.

Primer urejenih poglavij si lahko ogledate na spletni strani valovitka termotom.si. Spletna stran termotom.si ima prodajni namen ampak ima vseeno veliko vsebine, katero so avtorji spletne strani lepo uredili. Takšne spletne strani so lahko vzgled vsem avtorjem spletnih strani.

zasnova članka

Uporaba zunanjih sredstev na primeru ir paneli

Pisanje člankov iz ničesa je lahko pri zapletenih temah zelo zahtevno. Točno zaradi takšnih vzrokov je dobro, da si pred začetkom pisanja članka ogledamo konkurenco. Sam ogled tujih spletnih strani na ključni besedi na katero ciljamo ni prepovedan, zato lahko to izkoristimo, da dobimo nekaj novih idej. Pri tem imamo v mislih dejstvo, da so te spletne strani z razlogom visoko uvrščene na naši ključni besedi.

Kot primer lahko rečemo, da če bi ciljali na ključno besedo ir paneli, bi lahko za navdih vzeli spletno stran panheat.si. Panheat.si je profesionalno zgrajena prodajna spletna stran, katere produkti vrstijo vse od ir paneli do domačih sončnih celic.

Osnovna SEO pravila pri pisanju uporabnih vsebin na primerih Gumitehna.si in Pohištvo123.si

Zasnova članka vsebuje pripravo na pisanje spletnega članka, kar pomeni, da je dobro če omenimo tudi osnovna SEO pravila pri pisanju uporabnih vsebin. Tukaj bomo omenili navodila, ki jih moramo upoštevati vsakič, kadar pišemo članek in želimo, da ga ljudje razumejo.

Ta osnovna pravila so enostavna:

  • Pišemo v pogovornem naklonu-to pomeni da je vsaj 90% besedila zapisano kot predstavitev, v članek lahko vključimo kakšno vprašanje za popestritev, ampak se običajno držimo tega pravila,
    • Takšen primer besedila lahko najdemo na prodajni spletni strani pnevmatike termotom.si. Spletna stran je odlično zgrajena in je lahko vzgled tudi za druga omenjena pravila v tem članku.
  • Pišemo v prvi osebi-tako preprečimo, da se bralci zmedejo, saj želimo, da je besedilo čim bolj preprosto, kar nas vodi do zadnjega pravila;
  • Pišemo kakor, da razlagamo učencu šestega razreda osnovne šole, to pomeni, da če lahko povemo na bolj preprost način, potem zapišemo samo na preprost način.
    • primer tako enostavno napisanega besedila lahko vidimo na spletni strani pisarniški stoli pohištvo123.si namenjeno prodaji pohištva. Avtorji s tem res zagotovijo popolno udobnost na njihovi spletni strani.

Več informacij o zasnovi članka lahko pridobite na spodnjem videju:

Dodatne informacije o pisanju člankov za SEO optimizacijo: