Zaščita avta pred točo – ena izmed rešitev je leseni nadstrešek

V poletnem času je pogost pojav toča, ki je velikosti od graha pa vse do kurjega jajca. Zato je vredno razmisliti, kakšna je lahko zaščita avta pred točo.

V povprečju lahko pričakujemo 40 do 50 dni, ko lahko pada toča. Seveda si noben lastnik avtomobila ne želi izpostaviti toči, zato je potrebno še pred obdobjem toče pomisliti na zaščito pred točo z nadstreškom.

Leseni nadstrešek – dobra zaščita avta pred točo.

Eden od načinov je postavitev avto nadstreška, ki je učinkovita zaščita pred točo za vaš avto pred točo. Sama postavitev avtomobilskega nadstreška je hitra, strošek pa nizek, saj je potrebno računati, da bo nadstrešek vrsto let nudil zaščito pred točo vašemu avtu. Tudi izbor med avtomobilskimi nadstreški je velik in njihova moderna oblika se lepo vključuje v okolico.

Za avtomobilske nadstrešek se lahko odločijo tudi gostinci in tako svojemu gostu ponudijo možnost parkiranja na parkirnem prostoru, ki je zaščiten pred točo. Tako je lahko marsikatero poletno kosilo prijetnejše in brez dodatnih stroškov zaradi škode, ki jo je toča povzročila na avtu.

zaščita avta pred točo.
Leseni nadstrešek z loki je ena dobra zaščita avta pred točo.
Na splošno o nadstreških za avto

V času, ko je narava vedno bolj nepredvidljiva morajo biti tudi naša bivališča temu prilagojena. Vremenskim vplivom pa je izpostavljen tudi naš jekleni konjiček. Dandanes, v mnogih primeri, v hišah živi več generacij, kjer ima skoraj vsak polnoletni član svoj avto. Seveda je garaža premajhna, zato se kot idealna rešitev pokaže montažni nadstrešek za avto, ki odlično nadomešča garažo. Avtomobilski nadstrešek ščiti avto pred točo, snegom kakor tudi pred žgočim, poletnim soncem. Vsi našteti vremenski vplivi pa lahko močno vplivajo na pločevino vašega avtomobila, ki se posledično poznajo tudi v vaši denarnici, ko je potrebno dati avto v popravilo.

Kakšen nadstrešek izbrati

Odločitev za montažni avtomobilski nadstrešek se zdi najbolj racionalna odločitev, saj ne potrebujemo veliko prostora. Prav tako pa ni potrebno iskati arhitekta in pridobiti gradbeno dovoljenje za zidano garažo. Gradnja montažnega avtomobilskega nadstreška je hitra, s precej nizkimi stroški in različnimi materiali, ki se estetsko vključujejo v okolico hiše. Poleg tega imajo današnji avtomobilski nadstreški daljšo življenjsko dobo in jih je lažje vzdrževati. Avto je na ta način zaščiten pred skoraj vsemi vremenskimi pojavi, še vedno pa bo pozimi avto hladnejši kot v garaži.

Danes imamo že veliko ponudnikov za avtomobilske nadstreške, ki znajo kvalitetno svetovati. Z postavitev nadstreška ni dovolj poznati samo širino in dolžino vašega avtomobila pač pa tudi druge karakteristike, kjer bo stal nadstrešek za avto.

Zakaj je nadstrešek odlično dopolnilo za ureditev okolice?

Glede na to, da ste si lahko zgoraj prebrali nasvete kako je nadstrešek odlična zaščita pred točo, ne gre zanemariti tudi dejstev zakaj je nadstrešek tudi odlična priložnost za ureditev naše okolice okrog hiše.

Leseni nadstreški, zraven zaščite, nudijo tudi možnost, da jih estetsko in smiselno umestimo v celotno okolico naše hiše. In sicer tako, da se le ti držijo naše hiše, lahko pa stojijo samostojno na dvorišu, v bližini naših vrtov in delujejo kot dopolnilo pri ureditvi vrtov (recimo nadstrešek kot oblika letnega ali zimskega vrta, vrtne ute, ipd…), še najlepše ideje za urejanje okolice s pomočjo nadstreškov pa boste našli tudi na spletnih straneh, ki se ukvarjajo z rezbarijami lesa, dekorativnimi vrstami lesa, izdelavo vrtnih garnitur in podobnim.

urejanje okoliceDejstvo, da se v urejeni okolici okrog hiše želimo počutiti dobro, varno, sproščeno in udobno, narekuje, da si s pomočjo nadstreška zagotovimo ne samo varno zaščito našega avtomobila, ki ga imamo postavljenega zunaj, ampak gre tudi za to, da s pomočjo urejene okolice vplivamo na to, da naravi vračamo kar je njenega in si prostor hkrati uredimo po svojih željah.

Odvisno od velikosti, oblike in namena objektov, ki jih smatramo kot dopolnilo k ureditvi okolice naše hiše, spada k osnovnemu urejanju okolice poseg v naravi, še največkrat pa za celovito urejanje okolice pristopijo na pomoč še arhitekti, krajinarji v primeru javnih površin, projektanti in pa seveda investitorji in lastniki.

Zelo koristne ideje za urejanje okolice boste našli tudi v prispevku, ki govori o tem kdaj je čas za odločitev za urejanje okolice in kaj vse natančno spada pod urejanje okolice (bodisi z nadstreški ali brez).

Urbana oprema, ki sodi k urejanju nadstreškov

Glede na to, da so nadstreški prisotni tako pri javnih površinah kot na zasebnih, velja pri urejanju nadstreškov, da se večina investitorjev seveda ob njihovi postavitvi, izdelavi oz. montaži, zanima tudi za ostalo urbano opremo, ki celovito uredi področje kjer leseni oz. aluminijast nadstrešek, stoji.

K tovrstni urbani opremi sodijo ponavadi najrazličnejše svetilke, klopi ob nadstreških, koši za smeti in drugi izdelki za opremo parkov in sprehajalnih poti. Najpogostejša urbana oprema, ki sodi v okrilje urejanja okolice na področju kjer se postavlja nadstrešek, je največkrat:

  • pokrovi raznovrstnih jaškov
  • ograje in brvi
  • senčila in parkovne klopi
  • napisi in označevalne table
  • igrala v bližini nadstreškov
  • unikatni izdelki iz inoxa in aluminija
  • vrtno pohištvo

v Sloveniji, za enega vodilnih proizvajalcev in razvijalcev urbane opreme, velja podjetje Kreal, ki se v zadnjih letih predvsem osredotoča na razvoj t.i. pametne urbane opreme (več na povezavi).

 

Oznake besedila: Zaščita avta pred točo