Zakaj je dobro razumeti SEO?

Tukaj je napisano zakaj je dobro razumeti SEO.

V zadnjem času precej časa in energije namenjam razumevanju in delovanju SEO tehnik z namenom, da strani, ki jih gradim, vodim in preko katerih se odvija prodaja, “prilezejo” vse višje.

In, da “ponovno” ne razvlečem članka v nedogled in neprepoznavne dimenzije (kjer se sporočilo in namen jasno “potopita” v trenutku, ko se bralec odloči, da bo bral do konca :)), gremo kar direktno na moji dosedanji nesporni ugotovitvi:

 • kljub sorazmerno dolgemu obstoju interneta in Googla in iskalnikov in vsega, se mi zdi, da večina še vedno misli, da je za uspeh spletne prodaje dovolj že to, da postavimo spletno mesto. In, da
 • kljub sorazmerno dovolj velikemu številu dokazov okrog nas, da se z internetom, da iti kar resnega “prodajnega” posla, vidim nešteto okolij, ki za storitve spletne pojavitve iščejo outsource. Po moji skromni logiki, je trend razvoja interneta očiten (še posebej v primerjavi z drugimi mediji) in, da ni nič narobe, če podjetje (če ne zaradi drugega) internetna znanja goji in neguje znotraj hiše.

Zakaj je dobro razumeti SEO?

Kaj je SEO optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani za Google je niz aktivnosti, ki jih REDNO izvajamo v spletnem nastopu, z namenom, da povečujemo obisk naše internetne strani, posledično pa povečujemo izplen iz spletne strani (v obliki več pridobljenih povpraševanj, v obliki več opravljenih nakupov na spletni strani, v obliki več pridobljenih e naslovov, prijavljenih na e novice).

Seo optimizacija spletnih strani se deli na onsite seo soptimizacijo in offsite seo optimizacijo. On site seo optimizacija je niz aktinvosti, ki jih izvajamo na naši spletni strani, offsite seo optimizacija pa je niz aktivnosti, ki jih izvajamo na spletnih straneh drugih.

Neklateri sorodni pojmi, s katerimi storitve seo optimizacije iščejo najrazličnejši ponudniki, so:

 • seo optimizacija
 • kako povečati obisk spletne strani
 • kako optimizirati spletno stran
 • seo strokovnjak
 • offsite optimizacija

Največ o spletni optimizaciji na eni spletni strani, pa je napisano na povezavi optimizacija strani.

Zakaj je dobro razumeti SEO?
Zakaj je dobro razumeti SEO?

Toliko za začetek. Zaradi izkušenj iz prodaje, ki se tičejo predvsem direktne prodaje (tudi osebne prodaje, mrežnega marketinga, vodenja prodaje na tujih trgih in podobno), sem lep čas mislil, da so izkušnje in tista znanja za sodoben internetni nastop prodaje pač passe, a vse bolj tudi v tej, “novi” dobi prodaje ugotavljam, da razlike pravzaprav niti niso tako velike. Morda direktna prodaja (za zaslužek od doma) zahteva za odtenek več občutka in v tem primeru sposobnost hitrega prilagajanja strankam “na kraju zločina samem” (pa naj si gre za telefonsko prodajo, delo na domu, ipd…) kot spletna, a tudi pri tej gre za razvijanje občutka. Morda s to razliko, da si pri postavljanju spletne zgodbe in njenih začetkih lahko privoščimo nekoliko več neumnosti in spodrsljajev kot pri direktnem stiku s končnim kupcem – vsaj dokler analitika ne pokaže kakšne solidne številke obiska strani. Recimo pri kakšnih 100 na dan se bi osebno počutil že zelo nelagodno, če bi napake bile kapitalne narave.

Ne znam napisati na kratko, sorry.:)

Preverite še: Kako optimizirati spletno stran za Google?

That’s SEO, ki:

 • ljubi dolge zapise. Nešteto debat o tem koliko besednih zvez, znakov in podobnega je potrebno in pametno. Moja izkušnja glede tega: čimveč!
 • unikatne zapise. Jasno, da prej ali slej vsakega zamika kakšen easy way out pristop, bližnjica in podobno: ampak je ni. Moja metoda od začetka spopada s pozicijami na iskalnikih od začetkov do danes se je spremenila. Nedvomno. A, če dobro razmislim, še vedno delam….:) (če je to sploh še smešno:)). Če tole primerjam z direktno prodajo. Razlike ni. Tudi tam velja: kdor dela, ta ima. Kdor ne,…… pa ima nekaj drugega.
 • ljubi fokus. Kot v direktni prodaji in osebnem pristopu k strankam. Če vam ni do tega, da ugotavljate v direktni prodaji 1:1 kaj, zakaj in kdaj je potrebno narediti, da bo vaša stranka rekla: “da, kupim”, potem vas isto čaka tudi pri spletni prodaji. Če vam ni do tega, da se dokopljete do spoznanj in lastnih izkušenj kako in kje mora npr. stati kontaktna forma na spletni strani, da bo dosegla čimboljši rezultat, potem ne bo rezultata.  Če vam ni do tega, da ne ugotovite točno zaradi česa sploh neko stran (znotraj strani gradite), potem je raje ne gradite. Fokus pri SEO tehnikah (iz izkušenj) pomeni točno vedeti katero besedo dvigujete, spremljati njeno rast, razvoj, gibanje (nič ni narobe, če veste zakaj ste na neki besedi padli) in predvsem vztrajanje. Rezultat ne bo prišel jutri. Po mojem trenutnem videnju in razumevanju pa kar hitro.
 • učenje. Najbrž ste opazili, da sem pri teh zapisih o SEO znanjih previden kot hudič. Če ste slučajno pozoren bralec ostalih mojih zapisov, ste lahko prepričani, da v drugih zapisih nastopam mnogo bolj suvereno in z bistveno večjim prepričanjem v to o čemer pišem. SEO je znanost, ki jo je potrebno spremljati vseskozi. V zadnjih dneh niso minile noči, da ne bi spremljal teh fantov: Internet mojster. In mnogih drugih. Te posebej izpostavljam zato, ker sem se od njih resnično ogromno naučil in še posebej zato, ker gre za eden redkih forumov s povsem drugačno kulturo objav kot jo srečam na marsikateri drugi forumski sceni. Prijetno, pozitivno, usmerjeno v raziskovanje, pomoč, podporo, deljenje. V vsakem primeru (pa ne želim delati reklame) in tudi nisem njihov registered user: fantje, kapo dol. Vsi, tako moderatorji kot udeleženci. Če se vmes najde kakšen gostujoči “izletnik”, nisem zasledil zasmehovanja, vzvišenosti, neodobravanja, kritike,… res dobra stran, če želite SEO razumeti.

Glejte še: Vsebinski spletni marketing

Še zadnje: priznam, kriv. Poknite me v ječo.

V zadnjih 14 dneh, ko sem ugotovil, da tale SEO sploh ni majhna reč in še posebej, ko sem ugotovil, da se je SEO vredno učiti, razumeti in delati, sem poprosil za pomoč tudi zunanje strokovnjake (pisce). Tudi tukaj sem preko sodelovanja z njimi prišel do neverjetnih zaključkov in spoznanj.

In sklep: SEO je absolutno vredno vključiti v vsak oddelek prodaje v prav vsakem podjetju. Če ste potrpežljivi (direktor ali vodja ali SEO izvajalec), če ste nagnjeni k vseživljenskemu učenju in razumevanju spleta ter več različnih kanalov prodaje, je SEO a must. To podpišem takoj. Ob tem, da priznam, da se ga sam še vedno učim in izvajam. Z napakami vred.

Oznake besedila: Zakaj je dobro razumeti SEO?