Vgradne omare po meri – za vsak žep

Z vgradnimi omarami se srečamo predvsem tiste družine, ki v svojih stanovanjih iščemo dodaten prostor in, ki nam je ljubše, če s pohištvom svoja domovanja maksimalno, optimalno izkoristimo. K nam prihaja trend vgradnih omar iz zahodnega sveta in prvim vgradnim omaram, smo dejansko bili priča v filmih. Tam jih poznamo pod izrazom “walk in” garderobne sobe – dejansko pa gre pri njih za omare v katere je mogoče vstopiti in jih uporabljati kot garderobni prostor.

V Sloveniji so se prostori za montažo vgradnih omar našli v praktično vseh koncih naših stanovanj. Največ vgradnih omar se montira v predsobah, na hodnikih, spalnicah in seveda otroških sobah. Dodatno k tem prostorskim ambientom, pa se stranke za vgradne omare, zanimajo tudi v shrambah, raznovrstnih prostorskih nišah, mansaradnih stanovanjih, kopalnicah in dnevnih sobah.

Za vgradno omaro štejemo garderobno omaro, ki je zgrajena od enega do drugega zidu ter od tal do stropa. Slovenska zakonodaja jo kot vgradno (z zmanjšano stopnjo davka) opredeljuje kot omaro, ki jo je mogoče v prostor vgraditi.

Medtem, ko se klasične garderobne omare obračunavajo s polno stopnjo davka, se vgradne omare, ravno zaradi te lastnosti, obračunajo z nižjo stopnjo davka. To je tudi razlog, zakaj se večina strank, ki išče kakršnokoli garderobno omaro, na koncu, odloči za vgradno.

Največ vgradnih omar se v Sloveniji izdela z drsnimi vrati, sicer pa je odvisno od ponudnika in mizarja, mogoče vgradno omaro, dobiti tudi s krilnimi vrati.
Pri njihovi izvedbi z drsnimi vrati, je mogoče izbirati med iveralnimi polnili drsnih vrat, lesnimi polnili v obliki naravnih lesnih vzorcev, v steklu, z ogledali ali v kombinaciji vseh naštetih materialov. Vgradne omare za spalnice so praviloma v resnejših, naravnih in toplih barvnih tonih. Medtem, ko so vgradne omare v otroških sobah in mladinskih sobah, ponavadi bolj okrašene s steklom in več živimi barvami.

Dodaten tržni segment, ki je prepoznal prednosti vgradnih omar, so podjetniki in javne družbe. Zato je med njimi ogromno takšnih, ki si da vgradno omaro vgraditi v svoje poslovne prostore in predavalnice.

Zato boste takšne vgradne omare našli v najrazličnejših oblikah, tako v konferenčnih sobah, pisarnah, sestankovalnicah, čajnih kuhinjah in drugod.

Prednosti vgradnih omar pred klasičnimi omarami:

– z vgradno omaro v celoti izkoristimo prostor
– montaža vgradne omare poteka glede na dimenzije in razpoložljivost prostora. S čimer vgradno omaro lahko popolnoma prilagodimo različnim prostorskim posebnostim: zidne stene, poešvni stropi, trami,…
– pri vgradnih omari je mogoče izbirati več barv in več materialov kot pri klasični omari
– cena in cenik vgradne omare vključuje dostavo in montažo
– znižana stopnja davka

Kako poteka nakup vgradne omare?

Za nakup vgradne omare je najprej potrebno imeti opravljen izris vgradne omare. Vgradno omaro si lahko izrišemo sami, lahko pa nam pri izrisu pomaga tudi specializiran strokovnjak, ki se z izrisi redno ukvarja. Načeloma je pri izrisu potrebno na različnih koncih izmeriti višino, dolžino in globino vgradne omare, obenem pa je pomembno, da ne pozabimo na skico dodati tudi vseh ostalih posebnosti (npr. električne vtičnice, električne napeljave, stenska okna, stikala, okenske police, ipd…)
Po opravljenem izrisu vgradne omare, sledi priprava info ponudbe. Info ponudba za vgradno omaro je informativni izračun cene vgradne omare na podlagi izrisa. Info ponudba pomeni, da je cena podana informativno in se lahko še malenkost spremeni, po opravljeni natančni izmeri prostora.
Informativna ponudba se nato da stranki v vpogled.

V kolikor je stranka zadovoljna z info ponudbo, se stranka in svetovalec za vgradno omaro, dogovorita za obisk in natančno izmero vgradne omare. To je faza v kateri svetovalec pride na dom in opravi do milimetra natančno, finalno izmero prostora, kjer bo vgradna omara, tudi stala. Ta izmera je tudi osnova za nadaljni, natančnejši predračun za vgradno omaro.

Po izmeri se naredi natančen, zaključen predračun za vgradno omaro. Predračun za vgradno omaro vsebuje vse stroške materiala, dela in montaže, stroške dostave in vse morebitne stroške, ki ki bi jih zahtevala vgradna omara ob sami montaži.
Po plačilu predračuna se stranko obvesti o datumu dostave in montaže vgradne omare, pri čemer je priporočljivo, da je stranka na dan dostave in montaže, tudi doma. Ni pa to nujno.