Triki in nasveti pri formatiranju diskov in micro sd kartic

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nakupovali nov usb ključek ali zunanji trdi disk in vam je prodajalec predlagal, da pred prvo uporabo ne pozabite na formatiranje? Ste se nežno nasmehnili in prikimali, v bistvu pa na vprašanje kaj pomeni formatiranje niste znali odgovoriti? Če je temu tako in vas vseeno zanima kaj je formatiranje micro sd kartice ter ostalih podatkovnih nosilcev, vabljeni da preberete naš blog.


Kaj pomeni formatiranje in čemu služi?

Formatiranje je postopek, s katerim nosilcu podatkov pripravimo datotečno strukturo za nadaljno uporabo. Istočasno pa s to operacijo počistimo prostor za shranjevanje podatkov. Formatiranje se ponavadi izvede ob nakupu nove naprave ali ob ponovni namestitvi operacijskega sistema.

Kaj pomeni formatiranje
Slika 1: Se sprašujete kaj pomeni formatiranje? Gre za t.i. čiščenje pomnilniške kartice in podaljševanje življenjske dobe

 

Kako formatirati sd card na različnih napravah

Za formatiranje sd kartice lahko uporabite računalnik, mobilno napravo, tablico, e bralnik ali pa fotoaparat. Kako na fotoaparatu priti do funkcije formatiranja je odvisno od posamezne naprave. POZOR: Preden začnete s formatiranjem, si datoteke varnostno shranite in tako preprečite izgubo morebitnih podatkov za vedno.

Če  kartico formatirate preko računalnika, je potrebno vedeti, kateri je ustrezni datotečni sistem, ki je odvisen od operacijskega sistema vašega računalnika (večinoma se pojavljajo ti datotečni sistemi: NTFS, FAT32 ali exFAT). Več o datotečnih sistemih lsi lahko preberete tukaj

Formatiranje preko računalnika
Slika 2: Micro sd kartico preko SD adapterja vstavite v računalnik in ko jo ta zazna, z desnim klikom miške odprite dodatne nastavitve in kliknite na format. Če formatirate zunanji trdi disk, bo na mestu ikone kartice viden pogon za ustrezen disk.

V kolikor se sprašujete kako formatirati disk in kako poteka formatiranje usb ključkov, naj vas pomirimo, da je spodaj opisan postopek enak za vse tipe naprav.

Proces formatiranja na računalniku
Slika 3: Odpre se vam pojavno okno, kjer najprej izberite datotečni sistem (ang. File System), nato odkljukajte Quick Format in kliknite Start. Proces formatiranja se s tem prične in lahko traja nekaj minut.

Formatiranje na pametnem telefonu ali tablici je enostavno, saj v nastavitvah izberete pomnilnik, format in pričnete s formatiranjem.

Formatiranje na mobilni napravi
Slika 4: Vse podatke, ki jih imate na pomnilniški kartici, si varnostno skopirajte in nato v nastavitvah poiščite možnost formatiranja.

Po mnenju fotografov, je format micro sd na fotoaparatu veliko bolj učinkovit kot npr. na računalniku saj podaljšuje dobo spominske kartice.

Formatiranje na fotoaparatu
Slika 5: Na fotoaparatu pojdite v meni in s kolescem za pomikanje preklopite na prvi rumeni ključ. S kolescem se premaknite navzdol in izberite Format Card, nato pa še gumb Set.

Razlika med formatiranjem in brisanjem iz sd kartice

Poznamo dva načina odstranjevanja podatkov iz pomnilniških kartic, zunanjih trdih diskov in ostalih diskovnih nosilcev:

  • Brisanje podatkov ne uniči za vedno in po nekaterih virih uničuje datotečni sistem. Po brisanju posameznih datotek, podatki še vedno ostanejo na pomnilniški kartici “v ozadju” v t.i. datotečnih strukturah. Ti ostanki se lahko kopičijo na kartici in jo naredijo bolj dovzetno za napake,. Prav tako pa se lahko nad temi skritimi podatki izvede povrnitev podatkov.
  • Formatiranje sd kartice je trajno brisanje podatkov, kjer vsebino spominske kartice počistimo v polni meri, kar pomeni, da se izbrišejo tudi datotečne strukture. Ampak pozor najučinkovitejše je temeljito formatiranje, ki traja nekolik dlje.

Se sprašujete kako pogosto je formatiranje potrebno?

Ni pravila o tem, kako pogosto je treba formatirati pomnilniško kartico, je pa vseeno priporočljivo vsaj enkrat mesečno formatiranje. Če veliko fotografirate, snemate, prenašate ali brišete podatke, boste morda kartico želeli formatirati pogosteje. Pravi fotografi, ki uporabljajo profesionalno opremo, pomnilniške kartice formatirajo po vsakem večjem shooting-om.

Če pomnilniška kartica ne deluje pravilno ali pa se nenehno prikazujejo sporočila o napakah, je možno, da je poškodovan datotečni sistem ali pa je prisotna kakšna okužba z virusom. S formatiranjem lahko te napake odstranite in napravi povrnete polno funkcionalnost.

Obvestilo o formatiranju
Slika 6: Ne čakajte na to, da boste prejeli obvestilo o formatiranju. Raje očistite micro sd kartico večkrat in ji omogočite popolno delovanje.

Že veste vse o tem, kaj pomeni formatiranje micro sd kartic?

Če vas zanima kako poteka formatiranje USB ključka, si oglejte spodnji filmček.


Če ste iz našega članka dobili vse koristne informacije, smo dosegli name. Morda pa boste naslednjič vi tisti, ki boste nekoga opomnili, da naj ne pozabi na formatiranje kartice.