Streha in vloga strešnih oken na njej

V spodnjem kratkem članku bomo pisali na temo streha in vloga strešnih oken na njej.

 

Streha

Streha je poleg temeljev eden glavnih in pomembnih sestavnih delov hiše oziroma kakršnega koli objekta. Nudi zaščito pred vremenskimi pojavi in vremenskimi spremembami, hkrati pa zadržuje toploto in tako nudi udobno in vzdržno bivanje, oziroma zadrževanje v objektu.

Poznamo več vrst streh, pa tudi kritin, s katerimi so strehe prekrite.

Streha pa mora imeti še kar nekaj dodatkov, da je povsem popolna in izpravna.  Pomembni so žlebovi, po katerih odteka meteorna voda iz strehe, dobro je, da je na njej tudi kakšna obroba, ki poskrbi za zaključen videz.  Dobrodošli pa so tudi snegobrani , strelovodi in podobno.

Streha in vloga strešnih oken na njej

Nas pa v tem zapisu zanimajo predvsem strešna okna in njihova vloga na strehah. Glavna funkcija strešnih oken je osvetlitev prostorov z naravno dnevno svetlobo. Koliko jih bomo montirali na streho je odvisno od njihove razporeditve, od velikosti prostora in njegovega namena. Priporočajo pa, da se namestijo enakomerno in manjša okna.

Na voljo je tudi montaža več oken skupaj, ki so med seboj povezana in dajejo izgled steklene strehe. Takšna razporeditev omogoča več svetlobe v prostoru pa tudi bolj estetsko je videti vse skupaj.

Streha in vloga strešnih oken na njej

Lastnosti kvalitetnega strešnega okna

Med samo montažo moramo poskrbeti, da je okno vodotesno, ne sme povzročati toplotnih izgub, prepuščati mora sončno sevanje in hkrati preprečevati toplotno pregrevanje. Strešno okno mora biti varno in popolnoma toplotno in zvočno izolirano. Prav tako mora omogočati prezračevanje prostora v katerem je montirano. Strešno okno mora na strehi izgledati lepo in mora biti prilagojeno estetskemu videzu same strehe. Prav tako mora biti strešno okno trajno on vzdržljivo, da ga ni potrebno kmalu menjati oziroma, da ne pride do kakšnih nevšečnosti.

Za materiale strešnih oken se uporabljajo les, PVC, aluminij in baker.

Transport strehe

Pri vsaki strehi in njeni izdelavi je ključen tudi transport strehe. Kritinj je v največ primerih potrebno pripeljati na objekt že dostavljeno, še posebej če gre za pločevinasto streho. Sicer pa večina ponudnikov omogoča tudi prevzem strehe na naslovu ponudnika. Glede na to pa, da se pločevinasta streha upogiba, je potrebno upoštevati pri transportu pločevinaste strehe specifične zakonitosti, uporabo povezovalnih trakov in upoštevanje dejstva, da kritine v obliki strešnikov niso tako samonosilne kot npr. strešniki trapeznih kritin.

O transportu in skladiščenju kritin, si lahko več preberete na povezavi.

Oznake besedila: Streha in vloga strešnih oken na njej