Spoznavanje sodobnih prodajnih poti na team building delavnici

Tukaj je objavljen zapis o sodobnih prodajnih poteh in kanalih, ki smo jih spoznali na nedavni team building delavnici.

sodobne prodajne poti team building delavnicaSe še spomnite časa, ko smo v nekaterih trgovinah stali za pultom in s svojega seznama prodajalkam narekovali, kaj želimo kupiti?

Te so nam potem z nekaj dobro naloženih polic vse skupaj zložile v pleteno košaro ali vrečko, zaračunale in to je bilo to.

Danes, ko nimamo več le izključno samopostrežnih trgovin, temveč vedno več samopostrežnih blagajn in druge sodobne prodajne poti, je vse to samo še del zgodovine in spomin na »stare čase«.

Zapis je povzet iz delavnice teambuildinga za podjetja, ki jo je organiziralo podjetje ETC Adriatic, ki že več kot desetletje velja za vodilnega organizatorja team building delavnic in seminarjev, specifično prilagojenih različnim zahtevam posameznih podjetij.

O team buildingu za podjetja, priporočenem za podjetja, si lahko več preberete na povezavi: http://etc-adriatic.si/2017/02/12/team-building-za-podjetja/

Sprememba nakupnih navad terja iskanje novih prodajnih poti

S spremembo nakupovalnih in drugih navad se je spremenil tudi naš odnos do prodaje ter spekter poklicev, v katere nekdaj ozko opredeljeni poklic spada danes.

To pomeni, da pod pojem prodajalca (moški spol uporabljamo nezaznamovano) ne uvrščamo le tega enoznačno oziroma običajno mišljenega profila, ampak še veliko drugih, saj sodobni čas od človeka pričakuje, da bo tako imenovani mali genij, torej nekdo, ki bo poleg obvladanja svoje stroke znal še célo vrsto drugih veščin, hkrati pa mora uresničevati tudi druge nepogrešljive kriterije.

Kakšnega prodajalca zahteva sodobna prodaja?

sodoben prodajalecKdo je torej z vidika zdajšnjega časa sodobni prodajalec? Kako naj uporablja sodobne prodajne poti?

Na neki način smo to prav vsi, in to ne glede na starost, saj se danes že od majhnih otrok pričakuje popolnost, ki je vedno bolj želeni ideal skoraj vsakega posameznika, zlasti takrat, ko odraste in išče svoje trdno mesto v prenatrpani družbi.

Če potemtakem v ta okvir spada marsikateri poklic, se zastavlja naslednje vprašanje, in sicer: Kaj vse je mogoče prodati?

Odgovor je preprost: od vsakdanjega prodajnega izdelka v trgovini do znanja, ki prav tako vključuje zelo široko področje. Zato ni pomembno, ali ste prodajalci v klasičnem pomenu, ali prodajate na spletu ali celo finančni svetovalci, učitelji, kmetje, samostojni in drugi podjetniki vseh vrst, temveč to, kaj oziroma kako zmorete svoje zmožnosti posredovati naprej.

Sodobne prodajne poti – team building delavnica

Ko, na primer, kupujemo oblačila, smko pri frizerju, v mesnici ali na zavarovalnici zaradi sklenitve pogodbe za zavarovanje, na prvem mestu pričakujemo iskrenost tistega, s katerim v nekem trenutku tako ali drugače poslujemo.

Verjetno nam ni treba posebej poudarjati, da to lastnost slej, ko prej začutimo – če ne že na kraju samem, pa potem, ko z izdelkom ali storitvijo smo oziroma nismo zadovoljni, kar se lahko kaže na različne načine.

sposobnosti prodajalcaIn zakaj je prav ta vidik prodaje tako zelo pomemben? Ob predpostavki, da naš sogovornik – kupec zazna našo iskrenost, je veliko več možnosti za uspeh tako pri njem kot pri drugih, saj nam bo zaupal in ko bo posel sklenjen, bo svoje priporočilo posredoval naprej, s čimer se bo pretok naših »strank« povečal.

Zato je včasih dobro komu prodati kaj za nižjo ceno (če seveda gre) ali mu povedati za kakšno manj dobro stran izdelka, storitve, ker lahko s tem pridobimo stranko po priporočilu, ki bo morda prav zaradi take novice in le pri nas pripravljena kupiti veliko več.

Res da ni zagotovila, da bodo vse stranke takšne, a ko dobimo prvo »pravo«, bo naša teza potrjena, mi pa z uspehom zaradi prave odločitve zadovoljni.

Nekoliko drugače je pri podajanju znanja in podobnih storitvah, vendar več o tem v naslednjem prispevku. Do takrat pa – kar pogumno novim izzivom naproti!

p.s.: za vrhunske prodajne rezultate in pristno znanje za sodobne prodajne poti predlagamo prebiranje kratkih nasvetov tudi tujih strokovnjakov. Recimo Entrepreneur je čisto ok za to.

Oznake besedila: sodobne prodajne poti team building delavnica