Spirulina tablete – Praktičen način uporabe spiruline

Spirulina tablete so modro-zelena alga ali bolje znana tudi pod imenom cianobakterije, saj spada v njihovo skupino. Alge kot je spirulina, so nastale pred približno 3,6 milijarde let. Spirulina tableteSo ena od prvih oblik življenja na zemlji. Že pred tisočletji, so jih že uporabljali za prehrano sami Azteki, ki so jo pošiljali po celem imperiju. Prav tako pa spirulino poznajo in uporabljajo tudi afriška ljudstva, ki živijo ob jezeru Čad.

Spirulina tablete – sestava

Spirulina tablete ali spirulina v prahu imata enako sestavo, saj so spirulina tablete le stisnjenke spiruline v prahu. Beseda “stisnjenka” pomeni le to, da je bila spirulina le stisnjena, ali drugače prešana v tableto. Torej je sestava vseh hranilnih in energijskih snovi v eni ali drugi obliki enaka.

Spirulina tablete so najbogatejši vir beljakovin med vsemi živili. Vsebujejo namreč kar 60% beljakovin, med katerimi so tudi esencialne aminokisline. Naše telo zna te beljakovine iskoristiti kar do 58%. To pomeni, da je bio dostopnost beljakovin v spirulina tabletah izjemno visoka.

Spirulina je tudi zelo bogat vir vitamina B12 in B skupine vitaminov. A to še ni vse, saj spirulina tablete vsebujejo tudi mnogo beta karotena. A prav na beta karoten opozarjajo znanstveniki, če uživamo preveč spiruline. Pri dozah spirulina tablet, ki so višje od 5 g na dan, postaja beta karoten že toksičen.

Spirulina tablete vsebujejo tudi obilo železa. Vsebujejo ga kar 50 krat več kot špinača, ki velja za z železom bogato živilo.

Spirulina tablete – uporaba

Uporaba spirulina tablet je ekstremno preprosta, saj med njimi in prahom ni razlike. Prednost je v temu, da tablet ni potrebno nikamor vmešat ali jim kaj dodajati. Spirulino v prahu, dodajamo smoothie-jem ali drugim napitkom. Težava pri prahu spiruline je predvsem v temu, da je njen okus marsikomu slab, da ne rečemo ogaben. Ko ga zmešamo v smoothie, z npr. goji jagodami, postane mešanica z vidika okusa precej bolj sprejemljiva, a še vedno mnogo ljudi moti. Prav zato pa posegajo mnogi po spirulina tabletah.

Doziranje je pri tabletah in pri prahu popolnoma enako.

Vir Healthline – 10 Health Benefits of Spirulina