SEO optimizacija [Kaj je SEO in vse kar morate vedeti o optimizaciji spletnih strani]

Ste se lotili prodaje preko interneta, ampak ne vidite nobenih rezultatov? Želite spoznati način spletnega oglaševanja, ki vas nič ne stane? V tem prispevku bomo povedali kaj je SEO, razložili razlike med spletnim in didgitalnim marketingom ter pojasnili dve kategoriji optimizacije spletnih strani.

seo

Kaj je SEO

SEO je kratica za Search Engine Optimization. V slovenščino se to prevede, kot optimizacija spletnih strani. Pojavil se je v začetkih širjenja spletnega brskalnika Google in je ena izmed strategij spletnega marketinga.

Optimizacija spletnih strani ali SEO je proces optimiziranja vaše spletne strani, da se ta prilega Googlovi ideji dobre spletne strani. S tem se vaša spletna stran uvrsti višje na prvi strani Googla.

SEO je dolgoročen proces, ki ne pokaže takojšnih rezultatov. Pri njem sta pomembna vzdržljivost in spretnost. Prav iz tega razloga, se za optimizacijo svoje spletne strani ne odloči veliko podjetnikov, ali pa jim ne uspe, ker obupajo prehitro.

Optimizacija spletne strani prav tako ni proces, ki zagotovi trajen rezultat. Če z optimizacijo spletne strani zaključite, ko pridete na prvo mesto iskalnih rezultatov, bo vaša spletna stran v nekem roku (ki je odvisen od ključne besede na katero targetirate) spet padla.

Google spletne strani v svojih rezultatih razporeja po pravilih kakovostne strani in po strarosti same spletne strani. Več let kot delate na svoji spletni strani, bolj vam bo Google zaupal.

Primer optimiziranje spletne strani za team building na Paintball-ljubljana.si

Povezava team building vas bo popeljala na spletno stran, ki jo vidite na sliki. Paintaball-ljubljana.si je odličen primer optimizirane spletne strani na tak način, ki prinaša bralce in kupce. Lahko na strani opazite kakšna SEO pravila? Se vam stran zdi kakovostno zgrajena?

V prispevku za team building so pisci spletne strani dodali veliko slik, povezav, povabil, Spletno stran so optimizirali tako, da je z njo zadovoljen Google prav tako pa tudi bralci.

Če tudi vi začnete z optimizacijo spletne strani boste čez čas dosegli takšne rezultate kot Paintball-ljubljana.si.

seo - team building

Razlika med spletnim in digitalnim marketingom.

Če pogledate na začetek prvega poglavja, vidite, da je SEO ena izmed strategij spletnega marketinga. Če ste za pojem spletni marketing že slišali, ste verjetno tudi že zasledili izraz digitalni marketing. Ta dva pojma nista enakega pomena…

Če bi na to gledali matematično, bi lahko rekli, da je spletni marketing podmnožica množice digitalnega marketinga. Vsi elementi, ki se pojavijo v spletnem marketingu, se pojavijo  v digitalnem marketingu. Nasprotno ne velja.

seo - podmnožica

Spletni marketing vključuje marketinške strategije kot so:

  • SEO (Search Engine Optimization)
  • PPC (Pay Per Click)
  • SMM (Social Media Marketing)
  • E-mail Marketing

Digitalni marketing zraven vključuje še druge platforme, ki niso povezane s spletom:

  • TV oglasi
  • Radio oglasi

Učenje digitalnega marketinga je tako uporabno kot učenje spletnega marketinga. Če se tudi za to zanimate, vam predlagamo, da preverite marketing tečaj MatijaZajšek.si za najbolj kakovostno izobraževanje za digitalni marketing. To še ni vse! Spletna stran MatijaZajšek.si prav tako ponuja obširno ponudbo predavanj za optimizacijo spletnih strani.

Učenje spletnega in digitalnega marketinga vam lahko takoj pomaga s prodajo, saj obstajajo tudi takšne marketinške strategije, ki rezultate pokažejo takoj

seo - digitalni marketing tečaj

Dve vrsti SEO (in katera je pomembnejša)

Optimizacijo spletnih strani se deli na dve kategoriji, glede na mesto, kjer jih izvajamo. Najverjetneje ste za njih že slišali:

  • onsite SEO
  • offsite SEO

Onsite optimizacije spletnih strani je direktno optimiziranje vaše glavne spletne strani. To vključuje optimizacijo vašega bloga, nasvetov, elementov spletne strani in elementov spletne trgovine, itd.

Onsite optimizacija služi predvsem temu, da Googlu pokažete kakovost svoje strani. S tem pridobite dobre možnosti uspešne uvrstitne.

Offsite optimizacija spletnih strani je posredno optimiziranje vaše glavne spletne strani. V glavnem offsite optimizacija vključuje grajenje različnih povezav na drugih spletnih straneh in platformah, ki vodijo na vašo glavno spletno stran.

Offsite optimizacija spletne strani Googlu pove, da vašo stran priporočajo še drugi in vas zato uvrsti višje.

Katero od dveh je torej pomembnejše?

Odgovor je oboje. Optimizacije spletne strani ni v celoti učinkovita, če ne uporabljate obeh offsite in onsite SEO. Po odstotkih moči obe vrsti optimizacije spletne strani prispevata približno 50%.

Za vašo spletno trgovino je torej najboljše, da uvajate obe vrsti optimizacije tako kot znanje za spletni in digitalni marketing.

Če ste se odločili, da pričnete z optimizacijo spletne strani, preverite spodnji video: