Seme indijskega trpotca pomaga preprečevati zaprtost

seme indijskega trpotcaZaprtost se najpogosteje pojavi zaradi dehidriranega črevesja, kar lahko običajno rešimo z uživanjem tekočine, več gibanja in s spremembo prehrane. V prehrano moramo uvesti živila, ki so bogata s prehranskimi vlakninami, ki jih je največ v sadju, zelenjavi, otrobih, semenih in polnovrednih žitih. Najbolj učinkovite vlaknine za preprečevanje zaprtja so lanena semena in seme indijskega trpotca.

Luščine indijskega trpotca, ki ga imenujemo tudi psyllium, vsebujejo resnično velike količine prehranskih vlaknin, zato jih moramo uživati previdno in se vedno držati navodil proizvajalca.

Zakaj je seme indijskega trpotca tako učinkovito pri preprečevanju zaprtosti?

indijski trpotecNajpogostejši razlog za zaprtost ali obstipacijo, je vsekakor nepravilna prehrana. Najbolje jo spremenimo tako, da v svoj jedilnik uvedemo prehranske vlaknine.

Vlaknine so snov, ki jih ljudje ne prebavimo in zato povečajo povečajo volumen blata. Večji volumen blata pritiska na črevesno steno in posledično povzroči boljše gibanje črevesja in s tem pogostejše odvajanje. Posebej seme indijskega trpotca ima veliko zmožnost, da nase veže vodo in s tem zmehča blato.

Prehranske vlaknine so koristne tudi zato, ker nase vežejo strupe in toksine. Strupi, ki se zadržujejo v našem telesu, posebej v črevesju, počasi pričnejo delovati na imunski sistem in ga oslabijo. Pogosto vplivajo tudi na mišice, sklepe in porušijo hormonsko ravnotežje organizma.

Kadar nas muči zaprtost  in prebavne motnje, si lahko učinkovito pomagamo z indijskim trpotcem in drugimi semeni, ki vsebujejo veliko prehranskih vlaknin. Vendar moramo biti previdni in hkrati tudi povečati uživanje tekočine. S tem bomo preprečili izsušitev črevesja in celotnega organizma. Pogosto se zgodi, da semena, ki vsebujejo resnično veliko vlaknin, kot je seme indijskega trpotca, nase vezejo preveč tekočine in s tem osušijo črevesje. (1)

Na kaj moramo paziti pri uživanju semen indijskega trpotca?

zaprtost psylliumSeme indijskega trpotca vsebuje izredno veliko prehranskih vlaknin, ki v črevesju nabreknejo, zmehčajo blato in povečajo njegov volumen. Pri uživanju se moramo vedno držati navodil proizvajalca in si nikakor sami ne predpisujemo količine.

Vedno moramo uživati velike količine vode, da ne izsušimo črevesja. Vendar luščine indijskega trpotca ne pomagajo samo pri zaprtju, temveč jih lahko uživamo tudi pri driski in na splošno za urejanje prebave. (2)