Kako je razvita “industrija” plezanja v Sloveniji?

Plezanje in aktivnosti povezane s plezanjem, danes, zanimajo vedno več ljudi. Ki se s plezanjem želijo ukvarjati ljubiteljsko, za mnoge izmed njih pa postane plezanje tudi profesionalni šport.

Kako cvetoča je industrija plezanja, si lahko ogledate v spodnjem prispevku, sicer pa si vse o vrstah plezanja in zgodovini plezanja ter umetnih in naravnih plezalnih stenah, lahko preberete še na tej povezavi: http://www.mizarstvo.si/plezanje/

Po eni strani imamo posebno vejo plezanja, ki je najbrž poznana vsem. Če ne drugače, že čez televizijo, ko si kakšno športno plezanje, ogledamo tudi neplezalci, sicer pa je s športnim plezanjem povezano marsikaj. Od profesionalne plezalne opreme, ki jo športni plezalni potrebujejo pri samem plezanje do dodatne plezalne opreme, ki velja za spremljevalni program na področju plezanja.

Športno plezanje že samo posebi zahteva plezalne dnevnike, poznavanje slovenskih plezališč, poznavanje tematike ocenjevanja smeri plezanja – tako iz vidika plezalcev kot sodnikov, za športne plezalce pa so izdelanit tudi zemljevidi plezišč tako doma, v Sloveniji, kot v tujini. Športne plezalne smeri se razvijajo v dve smeri, in se ločijo na kratke in dolge športne smeri, mnoge med njimi pa imajo razvita balvanišča, hkrati pa seveda športne plezalce zelo zanima, kje plezajo drugi.

Posebna veja in industrija, ki se razvija na plezalnem področju, je alpinizem. Pri alipnističnem plezanju si moramo voditi dnevnik vzponov, seveda so pa za slovenske plezalce najbolj priljubljene tako domače, slovenske stene in pa smeri plezanja v tujini. Alpinistični plezalci imajo tudi možnost odkrivanja in osvajanja novih plezalnih smeri, le te pa nato dodajo kot nove vzpone v skalne smeri. Za alpiniste je še posebej pomembno, da spremljajo alpinistične novice.

Zelo razvejana je tudi veja plezanja, ki se imenuje ledno plezanje. Tudi tukaj si morajo plezalci voditi dnevnik vzponov, za ledno plezanje pa obstaja v Sloveniji celo vodnik po Kamniško Savinjkih alpah. Ter seveda tudi drugi vodniki, ki opisujejo slovenske slapove in po katerih je mogoče izvajati ledno plezanje.

Zelo zanimivi so za Slovence tudi ledni slapovi v tujini, plezalci lednega plezanja pa lahko tudi dodajajo lastne, na novo osvojene ledne plezalne smeri.

razvitost plezanja slovenijaPosebej je danes na področju plezanja razvita tudi industrija plezanja, ki skrbi za plezanje otrok. V ta namen so danes šole in vrtci polni umetnih, višjih in nižjih plezalnih sten, hkrati pa tudi vedno več zunanjih, javnih površin, zapolnjujejo umetne plezalne stene za otroke.

Industrija plezanja se nato nadaljuje v cel razvoj vodnikov in napotkov za osvajanje različnih plezališč. Vodniki za plezalce so lahko ločeni glede na države plezanja, glede na težavnosti in zahtevnosti različnih plezališč, plezališča z balvanišči, skalne smeri in drugo.

Besedilo in oznake: razvitost plezanja slovenija