Priprava zemlje na sejanje trave

Spodaj smo pripravili prispevek za vse, ki jih zanima priprava zemlje na sejanje trave.

Seme trave je razmeroma poceni in hitro pokrije veliko površino pripravljene zemlje. Nakup najboljše kakovosti semena, tako da boste lahko izkoristili vse najnovejše tehnologije pri vzreji trmastih, bolnih ali odpornih trav, je zato ključnega pomena pri tem, ko želimo vzpostaviti na svojem dvorišču čudovit travnik.

Priprava zemlje na sejanje trave

Semenska mešanica, ki se največkrat priporoča za sejanje trave, združuje več vrst trav, kot so npr.  visoke trave in trajnice v različnih razmerjih. V Sloveniji se vedno več ljudi tudi odloča, da pripravi zemljo tako, da je ta primerna za zeliščni travnik ali vrt. Ali za sejanje zdravilnih rastlin.

Njihove pomanjkljivosti se medsebojno kompenzirajo, da vse leto zagotavljajo dovolj zeleno in enakomerno barvo trate.

Blende, na drugi strani, združujejo več vrst iste vrste trave, kot so tri različne vrste. Namen le teh je zagotavljati enoten videz trav.

Lokalne drevesnice in vrtni centri vsebujejo formulacije, ki so najbolj primerne za vašo regijo.

Ključ do uspeha pri pridelavi trate od semena do končne vzgoje je pravi čas, dobra priprava in naknadna oskrba.

Jeseni je najboljši čas, da sejemo seme na kraškem podnebju. Na območjih, ki jih sicer strokovnjaki za sejanje trave označujejo s številkami od 5 do 7, na lestvici kakovosti do 10, je na primer, najbolj primerno sejati seme okoli delovnega dneva, kar daje trati čas, da globoko podaljša korenine v tla, tako, da lahko trava nemoteno prenese poletno toploto.

Bolj kot so zdrava tla, bolje je za naš travnik.

Priprava zemlje na sejanje trave

Pripravite zemljo dva tedna, preden sejete seme, da se boste lahko znebili nastajajočih plevelov.

Vodo dolivajte na območje, kjer boste posejali travo, verno in redno, če pa nameravate dodati več semen naslednje leto, tvedite, da se bo slednje poznalo na tem kako je vaš travnik gost.

Po prvi pripravi zemlje (v prvih 14 dneh), nadaljujte s ponovno pripravo, ki naj upošteva, da je v nekaterih regijah podlaga za travo, bolj kisla kot trava sama.

Če živite na takem območju, razporedite dolomitne ali zrnate apnence na travniku, ki začnejo gnati v približno 3 do 6 mesecih.

Apno (1) je alkalno, zato nevtralizira prekomerno kislost, ki poslabšuje tla.

Hkrati ne gnojite in ne kosite trate. Kombinacija vseh aktivnosti namreč proizvaja plin amoniaka, ki sprošča dragoceni dušik gnojila v zrak.

Kaj potrebujete za ustrezno pripravo tal za sejanje trave?

Lopato, rako, počasno gnojilo, seme, voda, vrtno tkanino ali slamo

Skrbna priprava tal je ključnega pomena za uspeh travnika, pridelanega iz semena. Izčistite vso vegetacijo, nato pa kopljite v debelini organske snovi zemlje, da izboljšate sposobnost tal za zadrževanje vlage.

Trava se mora dotakniti tal, zato odstranite vse kamne in razbitine, ki jih najdete. Uporaba vrtnega grablja, gladi zemljo, zato poskrbite, da boste odpravili morebitne nečednosti na tleh, odvečno vlago in popravili udarnine.

Razpršite zrnato, počasi delujoče travno gnojilo enakomerno po tleh. Upoštevajte navodila za uporabo aplikacije. Gnojilo zagotavlja enakomerno in dosledno prehranjevanje v nekaj mesecih.

Z gnojilom gremo v zemljo tako globoko, da se zdrobi in naredi dobro podlago za tla.

Dodajte vodo in počakajte nekaj dni, da se lahko katerakoli novo nastajajoča semena plevelov sprostijo in začnejo rasti. Odstranite plevel.

Po približno enem tednu plevela je čas, da se seme trave poseje po navodilih za pakiranje.

Z vodo rahlo navlažite seme in tla.
Z vlago zaščitite novo nasadišče za zaščito semena. Vrtna tkanina ali slama pomaga vzdrževati bistveno vlago v semenskem sloju. Za optimalno kalitev držite novo seme trave nenehno vlažno.

Sadike bodo prodrle v slamo ali pa se bodo rahlo potiskale navznoter.

Ko je trava visoka vsaj 3 cm, odstranite tkanino in rahlo kosite.

Oznake besed: priprava zemlje na sejanje trave