Preprosti recepti za izdelavo naravne kozmetike

V današnjem članku smo opisali nekaj nasvetov na temo: naravna kozmetika recepti

Za izdelavo naravne kozmetike ne potrebujemo veliko. Odlično kremo za obraz, naravni gel za tuširanje ali masko za obraz, lahko naredimo doma, iz sestavin, ki so vedno pri roki. Potrebujemo osnovno olje, nekaj kapljic eteričnega olja, nekaj voska in še kakšen dodatek, ki ga najdemo v domači kuhinji.

Recepti in ideje za izdelavo domače kozmetike so na voljo na spletu, ali pa jih poiščemo v kakšni knjigi ali reviji. Predvsem pa potrebujemo nekaj volje in dober, preverjen recept. Doma si lahko tako z malo stroški, pripravimo kremo proti gubam, vlažilno kremo za obraz ali negovalni gel za tuširanje.

V večji posodi zavremo vodo in nanjo postavimo drugo posodo in v njej stopimo kakavovo maslo. Počasi dodamo še kokosovo olje in čisto na koncu še olje iz koščic marelic. Za najboljšo kremo odmerimo 20% olja iz koščic marelic, 30% kokosovega masla in 50% kakavovega masla.

domača kozmetika recepti

Vse sestavine mešamo nad parno kopeljo, dokler se ne stopijo in pomešajo med seboj. Nato dodamo 8 kapljic eteričnega olja sivke in  8 svežih ognjičevih cvetov. Vse sestavine pustimo na parni kopeli še pet minut in odstavimo. Iz vseh sestavin bomo dobili tkočo kremo, ki jo prelijemo v steklen lonček, ki ga tesno zapremo. Ko se bodo sestavine ohladile, se bodo strdile v lepo mazljivo kremo. (1)

ognjičeva krema

Ognjič v naravni kozmetiki

Ognjič ima v kozmetični industriji veliko vlogo, saj ima sloves, da deluje pomlajevalno. Vsekakor ognjič pomaga pri celjenju ran in blaži opekline. Ognjičeva krema je odlična za nego suhe in poškodovane kože, tudi na obrazu, prav tako lahko z njo negujemo akne ali izpuščaje.

Ognjič deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. Pripravki iz ognjiča ne dražijo kože, pripravljamo pa jih običajno samo iz cvetov. V nekaterih receptih najdemo navodila tudi za uporabo cele rastline, a večina receptov za izdelavo naravne kozmetike, svetuje, da uporabimo samo cvetove. (2)