Vas zanima plezalna stena za otroke?

Glede na to, da je plezanje, še posebej priporočljivo za otroke, saj se s plezanjem spodbujajo prav vse psiho fizične sposobnosti otrok, spodbuja tudi koncentracija in razvijanje mišic, smo spodaj pripravili nekaj napotkov za starše, ki jih zanima plezalna stena za otroke.

plezalna stena za otrokePlezanje, kot vemo, je povsem naravna oblika gibanja, zato naj naravna ali umetna plezalna, otroška stena, spodbuja to naravno obliko gibanja. Slednje dosegamo preko različnih plezalnih sten.

Nekatere otroške plezalne stene so izdelane po naravnem reliefu, obliki, ki jo sicer za plezanje ponuja tudi sama narava.

Druge plezalne, otroške stene so umetne in ravne, a z različnim številom oprijemkov, njihovo različno razporeditvijo in z več različnimi težavnostnimi stopnjami. Takšna plezalna stena je še posebej pomembna zato, da se krepi otroška samozavest, izboljša se tudi koordinacija telesa, motorične sposobnosti in drugo.

Seveda pri otroški plezalni steni ne smemo pozabiti na zahtevnost – najbolj primerne plezalne stene za otroke omogočajo različne stopnje zahtevnosti in različne višine, tako, da nam stene ni potrebno zamenjati takoj, ko otrok osvoji prve plezalne izzive.

Hkrati pa mora otroška plezalna stena biti tudi varna in privlačna, da otroka motivira k plezanju. Zato je plezalna stena za otroke pogosto tudi pobarvana z najrazličnejšimi motivi (predvsem za najmanjše otroke), pred samim nakupom ali izdelavo lastne plezalne stene za otroke pa se moramo odločiti ali nas bolj zanima zunanja ali notranja plezalna stena.

Ponavadi otroško plezalno steno največkrat namestimo doma na domače dvorišče, najdemo pa jih tudi v športnih parkih, telovadnicah in v vrtcih. V odvisnosti od njihove zahtevnosti in višine, je posameznim stenam potrebno zraven dostave, montaže in namestitve, zagotoviti tudi dodatno varnostno opremo (čelade, vrvi, dodatne oprijemke, plezala,…), ne bo pa odveč starše spomniti, da naj ima plezalna stena za otroke tudi gumijasto ali drugačno, morda iz peska, podlago, direktno pod samo steno z namenom ublaževanja padcev in nastajanja morebitnih poškodb.

Dodatno motivacijo lahko otrokom predstavljajo plezalne stene, ki so okrašene z oprimki v obliki živali ali rastlin, ali pa imajo osvetljene z led trakovi, posamezne plezalne smeri ali pa morajo na koncu plezanja, otroci, ko osvojijo neko plezalno smer in izziv, pritisniti na gumb, ki odda glasovni znak, da je otrok uspešno premagal plezalno oviro.