Pampaška trava – nov hit med naborom suhega cvetja

Pampaška trava je že prišla tudi v Slovenijo!

Pravzaprav, bolje bi rekli: popularnost pampaške trave je zdaj zabeležena tudi v Sloveniji. Kot tudi sicer celotna veriga ostalih velikih suhih cvetov, ki so postali nov hit dekoracij zaprtih prostorov.

 

pampaska-trava

 

A, pampaška trava se po novem v stanovanjih bohoti ne samo v svoji naravni različici, pač pa tudi v precej zanimivih, odpičenih barvnih različicah! Takšnih kot jo pravzaprav nebi pričakovali. Roza, vijola. To je in! In kot kaže jo ljudje obožujejo tudi v takšnem barvnem stilu. 

V originalu jo sicer poznamo v krem barvi – ko govorimo o njenih cvetovih. Sicer pa ta trava zraste kar do 2,5m visoko. In pazite, njena stebla in listi so precej ostri. Težko jo boste utrgali brez škarji, brez da bi se urezali. Pazljivo torej. 

 

Pampaška trava, kdo si?

 

Pampaška trava se uvršča med travnice in med trave. Njen uradni dom je Južna Amerika. Svoje ime je dobila po Friedrichu Sellowu, botaniku in naravoslovcu. 

 

SIcer pa je pampaška trava precej invazivna rastlina. In nekje celo že prepovedana – na Havajih in Novi Zelandiji, z razlogom njene sposobnosti preraščanja avtohtonih rastlin. Sposobna je ustvariti svoj habitat,  ki uničujejo biotsko raznovrstnost.

 

Precej sebična tale, pampaška trava, kajne?

 

Ni pa “nevarna” samo za druge rastline, pač pa je neprijazna tudi do nekaterih živali. Z razlogom ostrih zelenih listov na nekatere delujejo kot rezilo in jih pri tem poškodujejo. 

 

pampaska-trava-2

 

No, pa vendar je pri nas postala precej priljubljena dekoracija pred hišami – in po novem tudi – v hišah. Način, da preprečimo njeno hitro razraščanje pa je njen požig do tal, ki se spomladi ponovno “rodi” in iz nje poženejo nova stebla, cvetovi pampaške trave pa bodo nared okrog septembra. 

 

Zunaj ali v stanovanju – pampaška trava se povsod se postavlja in predstavlja kot krasotica. 

Preberite še: Zakaj je vredno izbrati poklic cvetličarja

 Kje lahko kupim pampaško travo in ostalo suho cvetje?

 

 

pampaska-trava-3

 

Da je dekoracija stanovanj s suhimi rožami že precej popularna tudi v Sloveniji že vemo. In zato tudi ni čudno, da tako preprosto lahko rečemo, da suho cvetje lako kupimo že prav povsod – tako kot šopke rož v trgovinah s hrano, denimo. Nam je to všeč? No, tako pač je. Vsak trgovec ubira svojo pot.

Skratka, če bi vam še pol leta nazaj rekli, da boste posušeno pampaško travo le s težavo kje kupili, danes lahko rečemo, da s tem ne boste imeli več toliko težav. Priljubljena kot je postala je našla dom v velikih trgovskih centrih pa tudi v majhnih butičnih cvetličarnah.

Na vprašanje, kje kupim suho cvetje, tudi pampaško travo, pa mi odgovarjamo: tam, kjer zaupati tistemu, ki vam jo bo prodal! Ja, tako preprosto je. Če ste zadovoljni z velikimi centri izberite te, če so vam bližje manjše, luštne cvetličarne, izberite te. in seveda, pobrskajte tudi med vrstami suhega cvetja, ki ga še ne poznate.

 

Prednosti suhega cvetja

 

Prednosti suhega, pred svežim cvetjem ali pred sobnimi rastlinami je kar nekaj. A ne verjamem, da bi to lahko vsi zlahka jemali kot prednost – še posebej tisti, ki so vam blizu žive rastline za katere je potrebno pridno skrbeti z zalivanjem, presajanjem, brisanjem. 

 

pampaska-trava-4

 

Nekateri bi celo rekli, da suho cvetje nima duše, češ da ne diha. Da samo je. Ja, različna stališča, kot pri vsaki stvari. A vseeno, kaj so torej prednosti suhega cvetja:

 

#1 ZALIVANJE

Ali bolje rečeno – nič zalivanja. Fino kaj. Na počitnice se lahko odpravite, brez, da bi soseda prosili za zaljivanje.

 

#2 PRESAJANJE

Ali – nič presajanja. Suho cvetje je in bo. Tam kamor ga postavite in za toliko časa kolikor boste želeli.

 

#3 BREZČASNOST

Suhe rože so večne. Brez zalivanja in brez presajanja. Imeli jih boste, tudi če pozabite, da bostajajo. 

 

#4 PREPROSTO VZDRŽEVANJE

Ali – vzdrževanja sploh ni. 

 

Kako skrbim za suho cvetje

 

Skrb za suho cvetje je pravzaprav brezpredmetna skrb. Kajti – če imate samo suho cvetje, potem z njim ne boste imeli veliko ali skoraj nič skrbi. 

Vsa kar bo vaša skrb bo le to, kam ga boste postavili. Kje bo dobil prostor v vašem stanovanju. No, pa fino bo, če boste vsake toliko s suhih cvetov obrisali nekaj prahu. To pa je v večini to. 

 

pampaska-trava-5

 

Nič skrbi. Le elegantna in večna dekoracija prostora!