Oftalmološki pregled pri suhih očeh – kaj pričakovati?

Suhe oči naj bi mučilo skoraj polovico svetovne populacije, na udaru pa so zlasti ženske v menopavzi. Če ste tudi vi med njimi, je priporočljivo, da se dogovorite za oftalmološki pregled pri očesnem zdravniku oz. oftalmologu. Ta bo ugotovil, kaj je doletelo vaše oči in kakšni so najboljši načini zdravljenja. Več podrobnosti v nadaljevanju.

za suhe oči ženske na sliki se potrebuje oftalmološki pregled

Zakaj je pred pregledom pametno pripraviti spisek vprašanj

Priporočamo, da pred pregledom pri očesnem zdravniku pripravite spisek vprašanj, da ne boste pozabili česa vprašati. Dejstvo je, da v neznani situaciji hitro postanemo pozabljivi, kar pa vam lahko gre v škodo. Poleg tega je pomembno tudi, da sestavite popoln seznam simptomov, ki jih občutite. Tako bo imel zdravnik popoln pregled nad tem, kaj občutite.

Za pomoč in bolj kakovosten oftalmološki pregled smo vam pripravili nekaj vprašanj:

  • Kateri dejavniki ponavadi prispevajo k občutki suhih oči?
  • Ali mi karkoli pomaga, ko občutim suhe oči?
  • Kakšno obliko zdravljenja mi predlagate?
  • Ali bo zdravljenje imelo kakšne stranske učinke?
  • Ali potrebujem še kakšen pregled pri očesnem zdravniku?oftalmološki pregled: pacientka in oftalmolog

Oftalmološki pregled in testi, ki jih bo izvedel zdravnik

Prišel je dan, ko ste naročeni na pregled pri očesnem zdravniku oz. oftalmologu. Zdravnik vas bo verjetno najprej temeljito izprašal o vašem stanju in se pozanimal tudi glede družinske anamneze. Opravil bo nekaj testov, da bi ugotovil, kakšno je stanje vaših oči. Na ta način se bo najlažje odločil za najprimernejše zdravljenje.

Opravil bo teste, s katerimi se meri kakovost in količina izločenih solz, kako hitro jih vaše oko proizvaja in kako dolgo traja, da solze izhlapijo z vaše očesne površine.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših testov:

Schirmerjev test

Za izvedbo Schirmerjevega testa bo zdravnik v spodnjo veko zataknil trakec medicinskega papirja in vas prosil, da zaprte oko.

Po nekaj minutah boste znova odprli oči, trakec pa bo pokazal, kako daleč so ga namočile vaše solze. Na ta način bo vaš zdravnik izvedel, kolikšna količina vode se nahaja v vaših solzah. Dlje kot potujejo solze oz tekočina, več vode imate v solzah.

oftalmološki pregled in schirmerjev test za ugotavljanje količine solz

Test za razpolovni čas solz (TBUT oz. tear break-up time)

Oftalmološki pregled za suhe oči bo gotovo vključeval tudi test razpolovnega časa solz. Pri tem testu se bo zdravnik previdno dotaknil vašega očesa s sterilnim vpojnim papirjem. Ta papir vsebuje oranžno barvo, ki se bo razporedila po vašem očesu, ko boste mežikali, ter prekril solzni film, ki se nahaja na vaši roženici.

Ko bo barva v celoti prekrila oko, bo zdravnik uporabil posebno svetilko z modro lučko. Na ta način bodo vaše solze zasvetile. Zdravnik jih bo lahko opazoval in presodil, kako hitro izhlapijo s solzne površine.

Pregled roženice

Ta test se izvede med testom TBUT, saj modra svetloba oftalmologu omogoči videti, ali so na roženici morebitne poškodbe. Poškodbe na roženici zasvetijo zeleno, kar je znak, da so na tem mestu propadle očesne celice.

Če bo vaš oftalmološki pregled vključeval tudi ta test, bo na ta način zdravnik lažje diagnosticirati težave z roženico ali morebitne poškodbe, ki so posledica kronične bolezni suhih oči. Ta pregled je pomemben zlasti, če nosite kontaktne leče, ki so lahko eden od razlogov za pojav suhih oči pr vas.

Ocena stanja Meibomovih žlez

S tem testom bo zdravnik ocenil, v kakšnem stanju so drobne žleze z imenom Meibomove žleze v robovih vaših robovih vek. Gre za žleze, ki izločajo maščobe in tako tvorijo izjemno pomemben del solznega filma. Ta poskrbi, da se solzni film dlje obdrži na očesni površini in ne izhlapi prehitro.

Zdravnik lahko te žleze pregleda s posebnimi napravami, ki skenirajo očesne veke in tako pridobi slike o delovanju žlez.

Morda se bo vaš očesni zdravnik odločil tudi za iztiskanje Meibomovih žlez. Gre za postopek, ki pomaga odmašiti žleze. Ravno zamašene žleze so lahko namreč so glavni razlog za težave s suhimi očmi. Pred stiskanjem bo zdravnik veke ogrel s posebnimi očali, nato se loti stiskanja Meibomovih zamašenih žlez, s čimer se iz žleze izloči maščoba. Uporabi lahko tudi posebno napravo, ki se imenuje Lipiflow in omogoča avtomatizirano iztiskanje Meibomovih žlez.

Kakšno zdravljenje bo predlagal zdravnik?

Gotovo bo po pregledu zdravnik razmislil o najustreznejših kapljicah za vlaženje vaših oči. Gre za prvi korak pri zdravljenju, saj kapljice oči navlažijo in preženejo draženje ter vnetje.

Za zdravljenje suhih oči je pomembno, da kapljice ne vsebujejo konzervansov. Na pregledu vam bo zdravnik gotovo svetoval uporabo kapljic brez konzervansov, npr. kapljice podjetja Thea, ki vsebujejo preverjene in dokazano učinkovite sestavine za blaženje simptomov suhih oči. Vsekakor bo pri svetovanju upošteval tudi, zakaj se pri vas suhe oči pojavljajo in svetoval kapljice, ki naslavljajo težave bodisi z maščobnim bodisi z vodnim delom solznega filma.

Tudi če se boste odločili za kakšno drugo zdravljenje suhih oči, nikar ne opustite uporabe kapljic, saj omenjene kapljice podjetja Thea z imenom Thealoz Duo očesno površino tudi negujejo in celo pomagajo pri poškodovani očesni površini, do katere lahko pride pri zelo suhih očeh.

oftalmološki pregled in prepisana terapija: kapljice za oči

Če so vaše oči ekstremno suhe ter jih spremlja tudi vnetje vek, vam bo zdravnik morda svetoval kortikosteroidne kapljice ali morda celo antibiotike. Morda bo v primeru disfunkcije Meibomovih žlez svetoval tudi posebne tretmaje s svetlobno terapijo. Toplota pomaga zmanjšati vnetje na vekah, maščoba v žlezah se zato bolje tvori in izloča, posledično pa se izboljša solzni film. Ena od možnosti zdravljenja so tudi posebni solzni čepki, ki se vstavijo v solzovod ter ga začasno ali trajno zaprejo. Ti čepki naj bi pomagali pri tem, da se solze dlje časa ohranijo na očesni površini. Učinkovitost te rešitve je odvisna od vsakega posameznika, z zdravnikom pa jo bosta evalvirala na naslednjih pregledih.

Če imate suhe oči, nikar ne odlašajte z oftalmološkim pregledom. Prej kot začnete zdravljenje, bolje bo za vaše oči. Vedite, da lahko z zgodnjim zdravljenjem preprečite morebitne poškodbe očesne površine, ki lahko vodijo v hude in kronične težave, ki vam lahko konkretno poslabšajo kakovost življenja.