Od korenine rastline konjak do glukomanana

V okviru naših gostujočih prispevkov poslovnih partnerjev in njihovih prispevkov na temo Ginsenga kot pomoč pri psihosomatskih motnjah, primerjave učinkov zelenega čaja in garcinie na hujšanje ter ostalimi vsebinami, predstavljamo tokrat tematiko o glukomananu. To je izredno poznana rastlina, ki jo poznamo tudi pod imenom konjak, spodaj pa je podrobneje razloženo kako glukomanan vpliva na učinke hujšanja.

Glukomanan je izvleček, pridobljen iz korenin rastline konjak. Je oblika koristne topne vlaknine, ki izboljša zdravje črevesja, nivo krvnega sladkorja in holesterola, pomaga pa tudi pri zdravljenju drugih bolezni. Pripomore tudi pri izgubi telesne maščobe in da ostanete vitki, daje občutek sitosti in zmanjšuje potrebo po hrani.

Če želite izgubiti maščobo, je potrebno jesti manj

To je običajno dovolj. Ampak s takšnim načinom prehrane je organizmu težko zagotoviti zadostno količino vlaknin. Neustrezna vsebnost vlaknin pogosto pomeni večjo lakoto, večja lakota pa pomeni željo po večjih količinah hrane.

Kaj storiti?

Glukomanan, topna vlakna, pridobljena iz korenine rastline konjak, je prehransko dopolnilo, ki poskrbi za oboje, kar vaše telo potrebuje – ustrezno vsebnost vlaknin ter večji občutek sitosti. To pa ima tudi številne druge koristi za vaše zdravje.

Kaj so topne vlaknine?

gukomanan kapsule za hujšanjeTopne vlaknine so oblika tako imenovanega “kompleksa” ogljikovih hidratov. Njihova bolj dodelana molekularna struktura je za naše telo težje razgradljiva, so pa topni v vodi. V tekočini topna vlakna tvorijo viskozni gel. Na primer: sadni pektin se uporablja za zgostitev marmelad in želejev, medtem ko je ksantan gumi uporablja kot emulgator v živilih in jih naredi kremasta. Topne vlaknine so super bakterije v hrani (s tem si topne vlaknine zaslužijo naziv prebiotiki). Naše prebavne bakterije fermentirajo topne vlaknine in ustvarjajo stranske proizvode, ki so dragocena hranila.

Topna vlakna najdemo tudi v spodaj zapisanih živilih:

–          fižolu in nekaterih druge stročnicah,

–          zrnih ovsa, rži in ječmena,

–          nekaterem sadju, kot so npr. sveže in suhe slive, jabolka, hruške, jagode in banane,

–          nekaterih vrstah zelenjave iz družine čebul, v družini kapusnic in v korenasti zelenjavi, pri kateri so gomolji pogosto bogati z veliko topnimi vlakninami,

–          v chia semenih in v indijskem trpotcu.

Od korenine rastline konjak do glukomanana

Kot veliko drugih gomoljev, tudi korenina rastline konjak (Amorphophallus konjac), vsebuje veliko topnih vlaknin. Te topne vlaknine se uporablja za izdelavo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo glukomanan.

Rastlina konjak se pogosto pojavlja tudi v vzhodni azijski kuhinji, v rezancih »shirataki« in gelu, ki se uporablja za izdelavo različnih omak in prelivov. V gelu je splošno cenjen predvsem zaradi svoje želatinaste teksture in okusa, uporablja pa se za kuhanje, marinirane ali namakanje (dip).