Možnosti izbire ležišč na trgu

Vsak, ki se zanima za zdrav, dober in predvsem kakovosten spanec, se danes na trgu sreča z veliko in izjemno raznoliko ponudbo ležišč, ki si jih je mogoče izbrati za svoj spanec in počitek. Zato smo v spodnjem zapisu pripravili pregled in možnosti izbire ležišč na trgu v Sloveniji.

Možnosti izbire ležišč na trgu

Ležišča, nekateri kar vsem pravijo tudi vzmetnice, so danes od ponudnika do ponudnika zelo pestra, je pa potrebno povedati, da se v osnovi ležišča med seboj razlikujejo po vrstah materialov, po izdelavi ter tudi po dodatnih sestavinah v ležiščih, ki jih je iz leta v leto, v vseh novih modelih ležišč, vedno več.

Možnosti izbire ležišč na trguIzbira ležišča se najprej začne pri klasičnih ležiščih, ki so izdelana  iz navadnih vzmeti, ki so na različne načine, spete med seboj. Takšnim ležiščem pravimo šlarafijska ležišča.

Če so vzmeti znotraj šlarafijskih ležišč med seboj spete in “ujete” v posamezne žepke, govorimo o ležiščih z žepkastimi vzmetmi.

Material za izdelavo žepkov na žepkastih ležiščih je različen, v osnovi pa gre za tekstil, ki mora biti čimbolj zračen in tudi antialergijski z namenom, da je pretok zraka v samem jedru ležišča, čim boljši.

Naslednja v vrsti so poliuretanska ležišča, kjer gre v bistvu za ležišča, ki so izdelana iz različnih umetnih mas (poliuretanov). Sem spadajo recimo tudi ležišča s spominskimi penami, pa ležišča, ki omogoča na eni strani bolj toplo podlago (za zimske dni) in na drugi strani bolj hladno podlago (za vroča poletja).

Obenem pa je treba vedeti, da na kakovost spanca ne vpliva samo vrsta osnovnega ležišča temveč tudi prevleka, ki jo damo na ležišče samo.

Vse več ležišč, ki jih je mogoče izbrati na trgu, zraven osnovne ponudbe, vključuje tudi prevleko za ležišče, katere prednost pa je, da je ta lahko še bolj prilagojena vsakemu posamezniku. Prevleke se tako ločijo po tem ob kakšnih pogojih (temperaturi) so pralne ali ne in kakšne druge lastnosti zajemajo.

Nekatere vsebujejo aloe vero, druge srebrno nitko za razmagnetenje, tretje spet druge eko in ostale sestavine.

Če vas zanima še več informacij glede raznovrstne izbire ležišč na trgu, priporočamo ogled prispevka Jogi za zdrav življenski slog, kjer so temeljito opisane vse vrste različnih ležišč na slovenskem trgu.

Možnosti izbire ležišč na trgu je ogromno. Za pravilno odločitev si je le potrebno vzeti čas in se o vseh možnostih dobro poučiti.

Ker je s kakovostjo spanca, neposredno povezano tudi vprašanje o tem v kakšni spalnici spimo, priporočamo še ogled prispevka, kjer govorimo o pravilni izbiri barv za našo spalnico. Na povezavi.