Moderne kuhinje

Moderne kuhinje

Svetovni trendi modernih kuhinj narekujejo posvečanje detajlov, izboru kvalitetnih materialov (predvsem steklenih), ergonomski zasnovi, praktičnosti in uporabnosti, hkrati pa ne pozabijo na primerno osvetlitev, zlitost kuhinjskega ambienta z ostalimi bivalnimi prostori, prostornost in varnost pri opravljanju opravil v kuhinji.

moderne kuhinje

Moderne kuhinje so zasnovane na prevladujočih ravnih linijah. Sestavljene so praviloma iz monolita s pomočjo katerega maksimalno izkoristimo prostor. Za njih je značilna tudi umestitev delovnega otoka na sredo prostora, kakor tudi horizontalen raster. Moderne in trendovske kuhinje v zadnjem času dopolnjujejo predvsem predali širokih linij, medtem, ko viseče omare in elementi delujejo dekorativno s pravokotnimi policami in nizkimi omaricami.

Za elemente moderne kuhinje so značilni tudi brez ročajni predali, pogosto je mehanizem upravljanja s predali povezan z električnim delovanjem.

Moderno kuhinjo skladno dopolnjuje prava izbira trendovskih barv celotnega kuhinjskega ambienta, skladna z barvo ličnic elementov, stenami ter ostalim pohištvom znotraj kuhinje. Zelo značilna je uporaba barv visokega sijaja, površine so praviloma gladke, med materiali pa pogosto prevladujejo kovina, steklo ter eksotični les.

V moderno kuhinjo umestimo delovni pult, ki je odporen na udarce, vlago ter vročino, hkrati pa nam je omogočeno lahko vzdrževanje in čiščenje. Med materiale za pult, ki ga umeščamo v moderno kuhinjo sodijo kerrock, laminati, kamen ter tudi nerjaveče jeklo ali beton.

Osvetlitev modernih kuhinj je celostna. Ne zadošča nam zgolj osvetlitev delovnih površin temveč smo v moderni kuhinji pogosto priča uporabi LED osvetlitev tudi v namene dekorativne osvetlitve pod pulti, znotraj dekorativnih steklenih regalov in elementov ter podobno.

Skladno z razvojem tehnologije smo v modernih kuhinjah vse bolj priča tudi prihodu sodobnih elektronskih naprav. Tako nam moderne kuhinje že danes dopolnjujejo zadnja tehnološka dognanja iz sveta zabavne elektronike kakor tudi iz sveta bele tehnike, prilagojene potrebam individualnih gospodinjstev.

Današnja moderna kuhinja in elementi v njej, nedvomno sodijo med tiste pohištvene elemente, ki jih že dlje časa zaznamuje individualna izdelava, vgradnja posameznih elementov v prostorske niše, izbor raznovrsntih stilskih opcij in individualna obravnava stranke. Vse več modernih kuhinj danes je vgradnih, o vgradnih elementih pa smo precej govorili tudi že v prispevku o vgradnih omarah.

Bi želeli preveriti ponudbo modernih kuhinjskih rešitev in sestavov?

Fantastične ideje za moderne kuhinje boste našli tudi na:

Homedit

HGTV in

Homelane