Katerih zdravstvenih simptomov ženske nikoli ne smemo prezreti?

Morda vas bo zamikalo, da bi preskočili zdravnika, ko imate manjše bolečine, vendar če imate katerega od teh simptomov, je čas za zdravniško pomoč. Vsi smo občasno ignorirali zdravstvene simptome, običajno brez hudih posledic.

Sprijaznimo se s tem:

  • veliko lažje se je izogniti zdravniku, kot pa iti in ti povedati, da to, kar te skrivaj skrbi, ni nič.

Vendar obstaja nekaj simptomov, zaradi katerih bi morali brez trenutka obotavljanja k zdravniku. Da bi dobili napotke o tem, kaj bi to lahko bilo, smo preverili v Centru Reha Medical.

Opozorila je, da lahko “pozornost na to, kar se zdi kot nepomembne pritožbe, včasih prepreči potovanje na urgenco ali ugotovi resnejše težave.” Kdaj torej nujno poklicati zdravnika? Tukaj je osem rdečih zastav, ki jih nikoli ne smete prezreti.

1. Bolečine v prsih

Ta pekoča bolečina v prsih je lahko v resnici srčni infarkt – tip, ki ga pogosto vidite v televizijskih oddajah. Torej, če čutite tiščanje v prsih, pokličite 112.

Če je bolečina manj huda, a se ponavlja, pokličite tudi zdravnika. “Morate presoditi” in ne domnevajte, da srčni napad vedno čutite v prsih . Simptomi, kot so bolečine v hrbtu, slabost, bolečine v čeljusti ali huda utrujenost (na primer, da ne morete pospraviti postelje, ne da bi morali zadremati), lahko kažejo, da je vaše srce v stiski. Če doživljate kar koli od tega, pokličite 112 in povejte, da imate srčni napad.

2. Huda bolečina v glavi

Če imate glavobol, ki se pojavi nenadoma in ga je mogoče opisati le kot najhujšo bolečino, kar ste jih kdaj imeli v življenju, takoj pokličite 112. Morda imate anevrizmo, šibko območje v steni arterije, ki oskrbuje možgane s krvjo. Velikokrat, ko pride do določene bolečine se lahko pomaga z tecar terapijo.

Bolečina je posledica povečane arterije, ki pritiska na možgane. Če poči, vas lahko zadene možganska kap ali še huje, umrete zaradi krvavitve v možgane. Ne obotavljaj se; pokličite 112. Pravijo, da se to razlikuje od migrene, čeprav se lahko pojavijo podobni simptomi, vključno z bruhanjem, občutljivostjo na svetlobo in omedlevico. Toda bolečina v vaši glavi bo tako močna, da jo boste komaj zdržali. Če začnete imeti glavobole redno (in če se pojavijo nenadoma), pokličite svojega zdravnika. To so lahko znak možganskega tumorja, težave z vidom ali številni drugi dejavniki. Nujni primer ni tako velik kot anevrizma, vendar mora vaš zdravnik izključiti druge težave.

3. Napenjanje v trebuhu in zaplinjenost

Bolnik je prišel po večji operaciji srca. Ves čas se je počutil napihnjeno, čeprav se njen apetit ni zares povečal. Kljub temu si ni mogel zapreti niti hlač. Pojasnila je, da je mislila, da je to morda povezano z operacijo – morda je bil v črevesju ujet odvečen zrak, potem ko je bila tako dolgo odprta na operacijski mizi? Vedeli smo, da bi ta rdeča zastava lahko pomenila nekaj resnega, zato je naročila krvni test in ultrazvok. Njeni pacientki so odkrili raka na jajčnikih.

»Skrbi me nov pojav napihnjenosti in plinov. »Ne gre za enodnevno spremembo. To je sprememba, ki se nenehno nadaljuje.” Če imate nenavadno močno napihnjenost, izgubo apetita, krvavitev po menopavzi ali spremembo črevesnih navad, se posvetujte z zdravnikom.

4. Otrplost v rokah ali nogah

Če čutite odrevenelost, šibkost ali mravljinčenje v rokah ali nogah ali ste izgubili moč (na primer imate težave pri vzpenjanju po stopnicah), imate morda hernijo ali izbočeno disko v vretencih, ki pritiska na vaš živec. In ta živec lahko postane ogrožen.

»Če ne zmanjšate pritiska na živec, lahko končate s trajnimi nevrološkimi spremembami ali poškodbami. Pokličite ortopeda ali nevrologa, da se pogovorite o možnostih zdravljenja. Običajno bo zdravnik počakal, da vidi, ali bodo ti simptomi izginili sami od sebe. Medtem pa boste morda potrebovali fizioterapijo, nesteroidna protivnetna zdravila (kot je Aleve ali kakšno drugo zdravilo), izmenično toploto in led ali morda injekcijo kortizona. Če ta zdravljenja ne bodo pomagala, boste morda morali na operacijo . V vsakem primeru ne čakajte, da boste pritegnili pozornost.

5. Bolečina v nogi z oteklino

Če opazite oteklino na meču, ki jo spremlja boleča občutljivost na tem območju, pokličite svojega zdravnika ali odpeljite do najbližje urgentne ambulante.

“To zahteva takojšnjo pozornost in ni nekaj, na kar bi morali čakati.”

Simptomi kažejo na krvni strdek v vaši nogi in to je nevarno stanje, saj je lahko usodno, če se strdek sprosti in potuje v vaša pljuča. Pljučne embolije ubijejo približno 200.000 ljudi na leto, po podatkih Društva za intervencijsko radiologijo, skupine, ki spremlja takšne statistike. Strdek lahko blokira dovod kisika v vaša pljuča.

Če pa se zdravi hitro (običajno z zdravili za redčenje krvi in ​​skrbnim opazovanjem), je umrljivost manjša od 10 odstotkov. Bolniki z anamnezo krvnih strdkov so najbolj dovzetni, vendar se lahko zgodi, da se krvni strdek pojavi pri vseh, ki so dalj časa nepomični (zato se je na dolgih poletih dobro sprehajati po letalu). Drugi simptomi vključujejo težko dihanje, razbarvanje nog, bolj vidne žile in toplo mesto na nogi, Bolečina v nogi

6. Vztrajen kašelj

Če se tega kašlja ne morete otresti, pojdite k zdravniku. Kašelj, ki ne preneha, lahko pomeni marsikaj.

Možne diagnoze vključujejo:

  • okužba
  • rak neke vrste
  • srčna stiska
  • Gastrointestinalna refluksna bolezen (GIRD)
  • bronhialne ali pljučne težave

7. Prekomerna utrujenost

Vsaka raven energije je drugačna, zlasti ko se stara. Če pa ugotovite, da nenadoma ne morete vzdrževati tempa svojega življenja, vam telo morda skuša nekaj sporočiti. Vaš zdravnik vas lahko testira na anemijo. Lahko imate lymsko boreliozo ali maligno bolezen. Vaši hormoni morda niso v ravnovesju. Lahko je znak srčnega infarkta. V vsakem primeru ga ne prezrite. Obiščite svojega zdravnika in mu dovolite, da izključi vzroke vaše letargije. Morda gre za preprosto težavo, ki jo je mogoče odpraviti, tako da se boste v zelo kratkem času počutili bolj kot stari.

8. Krvavitev po menopavzi

Če ne bi smeli krvaveti in krvavite, je to problem.»Ljudje pogosto uporabljajo izraz ‘vmesna krvavitev’,« pravi, »vendar je to v resnici vprašanje kontracepcijskih tablet. Če krvavite sredi ciklusa in ne jemljete tabletk, je to nenormalno. Če ste v perimenopavzi, se lahko vaši menstruaciji približajo ali oddaljijo, vendar med njimi ne bi smeli krvaveti. Pacienti pridejo k meni in rečejo stvari, kot so: ‘Mislim, da sem preveč telovadil.’ Zaradi vadbe ne krvaviš,« pravi.

Toda polipi endometrija lahko povzročijo krvavitev. Povzročijo ga lahko neuravnoteženi hormoni. Atrofija maternice lahko povzroči krvavitev. To je lahko znak raka endometrija. Obisk zdravnika vam bo omogočil preiskave, ki bodo vse to izključile. Lahko pa je potovanje tisto, ki reši življenje. Bistvo: če krvavite, takoj obvestite zdravnika.

9. Bolečina z vročino

Če imate poleg bolečine tudi visoko temperaturo, se vaše telo morda bori z nevarno okužbo. Še posebej pomembno je, da hitro poiščete zdravljenje, če:

  • Bolečina v rami, v ustih, grlu ali vratu.Oteklina zaradi okužbe na teh območjih lahko ogrozi vaše dihalne poti.
  • Bolečina je v spodnjem ali zgornjem delu hrbta.Lahko imate okužbo ledvic ali hrbtenice, ki lahko povzroči paralizo, če je ne zdravite.
  • Bolečina je povezana z območjem občutljive, vnete kože.Morda imate globoko okužbo kože, imenovano celulitis, ki se lahko razširi in povzroči poškodbo tkiva. Lahko pa imate s tekočino napolnjen absces, ki je okužen in ga je treba izsušiti.
  • Bolečina je na ali okoli mesta operacije.Pooperativne okužbe se običajno pojavijo v 30 dneh. Poleg povišane telesne temperature lahko opazite nepričakovano povečanje bolečine, oteklino ali izcedek (gnoj) iz reza.