Kateri les izbrati za kuhinjo po naročilu?

Glede na to, da je mogoče kuhinjo, še posebej takšno, ki je izdelana po naročilu, dobiti v najrazličnejših vrstah lesa, si lahko v nadaljevanju preberete nekaj nasvetov, če se sprašujete kateri les izbrati za kuhinjo po naročilu.

Kateri les izbrati za kuhinjo po naročilu

Iveral

Kuhinje po naročilu, izdelane iz iverala sodijo med cenovno najugodnejše kuhinje, pri čemer je treba vedeti, da tovrstne kuhinje ne dobite samo po naročilu, ampak jih tudi najdete v večini trgovskih centrov, ki se ukvarjajo s prodajo tipskih kuhinj.

Kuhinja iz iverala ima tudi prednosti v tem, da jo je mogoče dobiti v poljubnih barvah (iveral je mogoč namreč v čez 40 barvah), sicer pa je iveral lahko tudi v imitaciji pravega lesa (naravni lesni vzorec, lahko pa tudi v visokem sijaju) (2).

Prednost izbire kuhinje v iveralu je tudi v tem, da se le ta, elpo poda tudi z drugimi materiali (steklo, inox, aluminij,….).

Tudi pult je lahko iz iverala, se pa načeloma iveralni pult odsvetuje, ker iveral pač ni najboljši prijatelj vlage (abs robovi v stiku z vodo, odstopijo).

MDF

Naslednja je na cenovni lestvici kuhinja po naročilu, izdelana iz mdf plošč. MDF je definitivno bistveno bolj kompziten material, razliko od iverala pa z lahkoto opazite pri rezanju obeh materialov, kjer iverna plošča za sabo pušča lesne opilke, mdf pa le droben prah. (3)

MDF se tudi odlično razume z vlago, zato se pohištvo iz mdf največkrat uporabi za kopalnice in pa kuhinje (kjer je pač prisotna vlaga). Npr. okrog umivalnika, odcejalnika, ipd…

Iz mdf-a je lahko tudi kuhinjski pult.

Furnir

Furnir v kuhinji načeloma ni tako zelo prisoten, saj gre pri tej tehniki v bistvu za osnovo iz iverne plošče, ki je prevlečena z furnirjem (lahko tudi oplaščena).

To pa pomeni, da imamo dejansko po neki plati spet v kuhinji iveral, ki se z vodo ne razume dobro.

Oplaščen furnir pomeni, da nimamo robov plošč posameznih elementov vidnih in lepljenih skupaj s posameznimi abs robovi, ampak, da je okrog in okrog elementa dejansko ena sama plast furnirja (4).

Druga možnost je, da s furnirnimi trakovi oblepimo ozke robe elementov – v tem primeru je stik posameznih ploskev viden (in bolj občutljiv na vdor vlage).

Masiva

Masiva predstavlja naraven les, ki se ga skupaj zalepi, tako, da deluje kompaktno. Po cenovnem rangu bo kuhinja, izdelana iz masive, najdražja, je pa res, da do tudi najdlje obstojna – če ne celo večna oz., jo bomo zamenjali šele, ko se je bomo naveličali.

Masiven, naraven les se zelo lepo poda tudi z ostalimi naravnimi elementi – predvsem kamnom.

Priporočamo tudi: Kako se lotiti notranjega opremljanja stanovanja

Za to, kateri les uporabiti za kuhinjska tla, boste na internetu našli ogromno fantastični idej (1).