Kako uporabljamo timijan v zdravilne namene?

uporaba timijanaUporaba timijana ali materine dušice, ima dolgo zgodovino. Ko je v Evropi razsajala kuga, so timijan uporabljali za zaščito pred okužbo. Razkuževalno moč tega čudovitega zelišča, so poznali že stari Egipčani, ki so pripravke iz timijana uporabljali tudi za balzamiranje trupel. Priljubljen je bil tudi pri Grkih, ki so z njim dišavili sire in osvežilne pijače. V današnjem času je timijan dobro raziskan. Uporabljamo ga za lajšanje kašlja, pomaga razširjati bronhije in zavira rast bakterij. Timijanov čaj lajša izkašljevanje, deluje antiseptično in antibakterijsko.

Timijan uporabljamo tudi kot začimbo, saj če ga dodamo hrani, izboljša prebavo in pomaga pri vetrovih. Eterično olje timol, ki se nahaja v timijanu, se uporablja tudi za pripravo krem, ki pomagajo pri bolečinah v mišicah in sklepih. Pripravki iz timijana lajšajo tudi simptome depresije, kronične utrujenosti in nespečnosti.

Uporaba timijana za lajšanje zdravstvenih težav

Za lajšanje različnih zdravstvenih težav, iz timijana pripravljamo čaje, dodajamo ga čajnim mešanicam ali v vodo za zdravilne kopeli. Pogosto je tudi sestavina v raznih kremah, uporabimo pa ga lahko tudi za inhalacije. (1)

Timijanov čaj

Za timijanov čaj nabiramo celo zelišče, tudi svetlo rožnate cvetove. Posušeni listi timijana imajo oster, aromatičen vonj in rahlo grenak okus. Za čaj potrebujemo eno čajno žličko posušenih lističev in cvetov, ki jih prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo stati pet minut in nato precedimo. Pri trdovratnem kašlju ali drugih zdravstvenih težavah, pijemo tri skodelice čaja na dan.

Zdravilna kopel s timijanom

Zdravilna kopel s timijanom, pomirja bronhije in pospešuje izkašljevanje. S kopeljo si lahko tudi pomagamo pri težavah s kožo, kot so razni ekcemi ali  mozolji. 100 gramov posušenih lističev in cvetov timijana prelijemo z enim litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato zelišče precedimo in dobljeno tekočino dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo 20 minut, dokler je voda še prijetno topla. Nato se zavijemo v rjuho ali večjo brisačo in najmanj pol ure počivamo.

Inhalacije s timijanom

Pri trdovratnem bronhitisu ali kašlju, pomagajo tudi inhalacije s pripravki iz timijana. V posodo z vročo vodo kanemo dve kapljici hlapnega timijanovega olja, se čez glavo pokrijemo z brisačo in nekaj minut vdihavamo vročo paro. Namesto eteričnega olja, lahko uporabimo tudi vroč timijanov čaj.