Kako se lotiti spletne prodaje?

Postopek kako se lotiti spletne prodaje, si je danes mogoče prebrati praktično na vsaki spletni strani, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, internetnim marketingom in spletnim oglaševanjem.

Ker pa včasih preveč informacij, naredi prej škodo kot korist, smo se v tem prispevku odločili predstaviti samo tiste točke, ki so ključne za to, da bo vaša prodaja preko interneta, zacvetela.

Top priporočilo: Najbolj izčrpna in brana spletna vsebina iz področja učinkovite prodaje preko interneta – 5 točk, ki jih MORA vključevati vsaka prodajno izdelana spletna stran.

Za uspešen spletni nastop in še posebej za učinkovito prodajo preko interneta so v osnovi potrebni samo odgovori na spodnje 3 točke:

Kako izbrati preko katere platforme bomo spletno prodajali?

Kako se lotiti spletne prodajeŠe samo nekaj let nazaj je veljalo, da je za uspešno prodajo preko interneta, potrebno imeti izdelano spletno stran, danes pa, ko se praktično vsakodnevno pojavljajo nove platforme za udeležbo na spletu in se hkrati vsaka izmed platform bori za svoj delež spletnih obiskovalcev, odločitev o tem, kje bo “naše gnezdo” spletne prodaje, ni več tako enostavna.

Večinoma podjetniki še vedno izberejo lastno spletno stran (s postavljeno spletno trgovino) kot iztočnico za svojo prodajo preko interneta, a se za različne vrste produktov in storitev, danes priporoča, da le malo bolj temeljito premislimo kje se bomo odločili postaviti svojo spletno prodajo.

Spletno trgovino lahko odpremo npr. na Facebook platformi, hkrati pa je cela gora danes platform namenjenih tudi izključno za to, da spletno trgovino začnemo na njih (Shopify, Prestashop, Magento, Joomla).

Odločitev o tem kje naj bo postavljena naša spletna platforma, naj izhaja iz tega, katero platformo poznamo dovolj dobro (ali nam je dovolj enostavna za uporabo), da bomo kasneje lahko na njej minimalne popravke in dodatke izvajali sami.

Ni je namreč ne fizične, ne spletne trgovine, ki bi jo postavili, pustili na miru in bi prodaja na njej tekla kar sama od sebe.

Zato je pomembno, da že pred odločitvijo o tem kje bomo prodajali, razmislimo o platformi in orodju s katerim bomo lahko sami vplivali in izvajali hitre spremembe na spletni strani (npr. dodajanje akcij, popustov, nagradnih iger, odziv na komentarje, umik produkta, ipd).

Ena izmed strateško najbolj pogostih napak pri zasnovi spletne prodaje je ta, da dizajn, tekstopisje, opise produktov in njihov vnos, prepustimo vse tretjim službam (računalničarji, dizajnerji, blogerji).

Čeprav nas to, po eni strani razbremeni dela, pa nam tak pristop, po drugi strani, povzroči dodatne stroške, usklajevanje del med njimi in pogosto tudi nerazumevanje dodane vrednosti opravljenega dela.

Slednje pa ima za posledico, da so dela sicer opravljena, a sami kot lastnik, ne znamo ne izmeriti in ne oceniti ali opravljeno delo sploh prinaša kak pozitiven premik pri naši spletni prodaji.

Priporočame še: How to sell Online (prevod: kako se lotiti spletne prodaje) – Ecommerce Guide

Zakaj so za učinkovite spletne prodaje značilne učinkovite metode spletnega oglaševanja? In katere so to?

spletno oglaševanjeEna izmed najpogostejših napak spletnega nastopa in spletne prodaje je razmišljanje, da bo za uspeh v spletni prodaji, zadoščala odlično dizajnirana in s super funkcionalnostmi opremljena, spletna stran.

Čeprav sodoben dizajn, prilagojenost internetne strani mobilnim napravam, hitro nalaganje spletne strani in ostalo dejansko pripomore k prodajnim rezultatom, pa moramo vseeno vedeti, da je za uspešno (dolgoročno) spletno prodajo zelo pomembno, da imamo začrtano in zastavljeno strategijo spletnega nastopa.

Super nasveti v zvezi s spletnim oglaševanjem, ki jih ne bi smeli spregledati so opisani v članku Plačljivo spletno oglaševanje napram brezplačnemu

Razlog je v tem, da je danes na internetu preprosto preveč informacij (dosegljivih z enim samim klikom) in v kolikor nimamo (začrtane) svoje poti, obstaja zelo velika verjetnost, da bomo krenili na pot, kot se nam ponuja drugod.

Pri čemer se moramo zavedati, da drugo pot, nismo našli mi, ampak je ona našla nas. Tudi to je pomembno vedeti pri tem, ko iščemo odgovor kako se lotiti spletne prodaje.

Prodajalci spletnih storitev (kamor sodijo tudi spletne platforme za izboljšanje učinkovitosti prodaje preko interneta ter vse oglaševalske metode) se nenehno trudijo vam predstavljati njihove rešitve, da boste dvignili spletno prodajo.

Ker pa se zavedajo moči agresivnosti pri predstavljanju njihovih rešitev, to pomeni, da se rešitve prikazujejo vam in ne najdemo rešitev mi (kot pogosto radi sami mislimo).

Če nimamo svoje poti, bomo zagotovo izbrali pot nekoga drugega. S čimer pa to sploh ne pomeni, da je ta pot napačna, a hoditi v škornjih drugega, zagotovo pomeni, da bomo tudi na cilj prišli z njegovimi škornji (dosegali bomo njegov cilj, ne lasten).

Zato je pred začetkom internetne prodaje ključno, da razmislimo o taktiki svojega razvoja spletne prodaje.

Priporočamo še: Zakaj je dobro razumeti SEO?

V primeru, da prodajamo npr. hipne produkte (čevlji, zapestnice, kozmetika) se najbrž naši kupci skrivajo na Facebooku. Ki slovi kot hiter kanal in kot kanal preko katerega lahko hitro prodate. A ne vsak produkt.

Če ne verjamete, poskušajte čez preprost, neplačljiv oglas, preko Facebooka prodati hišo.

Če je vaš produkt oz. storitev takšna, da zahteva od kupca nekaj več razmisleka, potem se bo verjetno bolj smiselno osredotočiti na prodajo preko Googla. Kjer imajo (in tudi bodo) potencialni kupci možnost primerjave vašega produkta z drugimi.

A tukaj računajte, da se vse več najbolj vročega prometa, zelo intenzivno seli proti spletnim trgovinskim gigantom (kot so Amazon, Ebay, ipd).

Storitve preko Googla prodajamo tako, da naš spletni nastop razširimo tako, da le ta “ulovi” čimveč spletnega prometa na začetku prodajnega lijaka. To delamo tako, da najprej ozaveščamo sploh ljudi o obstoju njihovih težav (za ustvarjanje tega je zelo priporočljivo, če na svojo spletno stran, umestimo blog z zapisi težav (in rešitev, ki jih odpravlja naš produkt).

Nato je ključno, da svojo spletno stran zasnujemo tako, da ves ta promet ustrezno kanalizira po naši spletni strani (z namenom, da dosežemo želene akcije).

Srednje zainteresirano spletno javnost poskušamo s čim bolj uporabnimi in koristnimi vsebinami animirati, da pustijo svojo sled (npr. oddajo elektronski naslov), preko katerega jih nežno obveščamo o naših novih zapisih na blogu. Občasno pa tudi v emailingu ponudimo plačljivo storitev.

Za vroč spletni promet in kupce, na internetu, pripravimo, tako imenovane landing, pristajalne spletne strani. Te so namenjene odločitvi za nakup, zato iz nje odstranimo vse možnosti “izhoda” iz strani – in kvečjemu z dodatnimi elementi poskušamo prepričati v odločitev o nakupu (reference in pričevanja strank, ocene produktov, dodatni popusti, možnost hitrega naročanja, enostavna pot naročila)

Iz področja spletnega oglaševanja, boste želeli še prebrati: Kako optimizirati spletno stran za Google?

Zakaj mora vprašanje “Kako se lotiti spletne prodaje” odgovoriti tudi z dogovorom o merjenju rezultatov?

Kako se lotiti spletne prodaje in iskanje odgovora, da bi naša spletna prodaja napredovala, zahteva, da moramo vedeti kje se ta trenutno nahaja. Ne moremo namreč izboljšati rezultatov nečesa za kar ne vemo na kateri točki se nahajamo danes.

Za merjenje rezultatov prodaje preko interneta si lahko pomagamo z različnimi orodji (še najbolj prav bo prišla analitika platforme na kateri nastopamo). Če prodajamo preko Facebooka, bo za to priporočljivo gledati v Facebook Insights, če prodajamo preko Googla pa v Google analitiko.

Predvsem Google analitika je odlična, ker nam daje podatke o tem kje se zadržujejo naši obiskovalci na spletni strani, od katere strani se odbijajo, katere vsebine konzumirajo najdlje časa in, ker si lahko preko nje nastavimo cilje, za spremljanje rezultatov prodaje.

Priporočen video: kako uspešno prodajati npr. preko Ebaya

Oznake besedila: Kako se lotiti spletne prodaje