Kako se lotiti notranjega opremljanja stanovanja?

Nedvomno je notranje opremljanje stanovanja najprej povezano s tem koliko imamo sploh na voljo finančnih sredstev, da bi si lahko stanovanje opremili tako, kot smo si sami zamislili, a je zraven finančnih sredstev pri opremljanju stanovanja, biti pozoren še na ostale reči, prav tako, če ne celo še bolj pomembno, kot sama količina denarja.

Pri opremljanju stanovanja nas torej zraven finančnih sredstev ponavadi najprej zanima vrstni red notranjega opremljanja (katere prostore bomo opremili najprej), hkrati pa tudi stil, ki ga želimo zasledovati pri sami opremi.

Vrstni red opremljanja posameznih prostorskih ambientov v stanovanjih se v prvi vrsti najprej deli na to ali imamo v mislih kompletno in v celoti na novo opremljanje stanovanja, ali pač gre zgolj za opremljanje posameznega prostora.

Pri opremljanju posameznega prostora, bo vrstni red seveda samoumeven, saj bomo opremljali točno določen prostor, pri čemer moramo biti, še posebej, če smo s finančnimi sredstvi omejeni, previdni le v toliko, da izbor notranje opreme začnemo pri tistem koncu in tisti opremi, ki jo seveda najbolj potrebujemo.

Če bomo tako na primer opremljali spalnico, bomo v prvi vrsti najprej raziskali med ponudbo postelj, garderobnih omar in nočnih omaric, šele nato pa za dodatnimi komodami in morebitni pisalnimi mizami v samih spalnicah.

Obenem moramo pri izboru notranje opreme biti tudi zelo pozorni na samo prostorsko razpoložljivost opremljanje sobe, saj je logično, da ne moremo ravno vseh tipov nekega pohištva, kar stlačiti v vsak prostor.

Če gre za dokaj standardne prostore in sobe, potem bo morebiti bolj prav pri opremljanju prišlo, opremljanje s pohištvom tipskih možnosti. To je v bistvu pohištvo in pohištveni sestavi, ki jih vidimo v vseh večjih trgovksih pohištvenih centrih po Sloveniji (kot so npr. Harvey Norman, Rutar, Lesnina, ipd…), po drugi strani pa bomo po vsej verjetnosti v prostore, ki niso povsem standardnih oblik raje dali pohištvo, ki je izdelano po meri.

Pri odločitvi za izbiro pohištva po meri, je mogoče na ceno same notranje opreme, vplivati seveda z izborom materialov iz katerih bo to pohištvo tudi sestavljeno in izdelano, pri čemer je dobro, da si zapomnimo, da so najdražje pohištvene izvedenke izdelane iz masivnih vrst lesa, medtem, ko med najcenejše in tudi oblikovno z največ možnostmi, spadajo pohištvene rešitve iz iverala. Nekje vmes med iverali in masivnim lesom se najdejo furnirji, mdf, mediapan in ostali materiali.

Če se nagibamo pri notranjem opremljanju k sodobnejšim rešitvam in modernim trendom, bomo v prvi vrsti posegli bolj po modernih materialih in bolj pogumni barvah. Za drsna vrata se npr. lahko odločimo v raznobarvnih steklih, na garderobne omare lahko npr. namestimo različno potemnjena stekla in steklena drsna vrata. Kuhinja je lahko v pogumno rumeni ali rdeči, ipd., lahko pa klasično kuhinjo poživimo tako, da se na steno, namesto keramičnih ploščic, namesti steklena stenska obloga (kuhinjsko steklo po meri, v poljubni barvi, z izbranim motivom ali fotografijo).

Če smo po drugi strani pristaš narave, klasike, topline doma in nekričečih odtenkov se lahko odločimo za naravne lesne barve. Tukaj predvsem prednjačijo barve macesna, hrasta, jeseni, lipe in podobne.

Masiven les se praviloma uporablja za izdelavo lesenih konstrukcij, kot so pergole in leseni nadstreški, sicer pa ga lahko uporabimo tudi v spalnicah in dnevnih prostorih, iveral, ki ga je mogoče hitro zamenjati (ter tudi popraviti v primeru poškodb) bo bistveno bolj prav prišel recimo v otroških sobah, na hodnikih in v predsobah.

Za še več idej vas povabimo, da nas spremljate tudi v bodoče. Koristen na temo opremljanja prostorov, pa je tudi spodnji video: