Kako pravilno pripravimo rmanov čaj za želodec?

rmanov čaj za želodecRmanov čaj za želodec, prištevamo med najstarejše zdravilne pripravke. Zgodovina rmana je najbolje opisana v zgodovinskem delu De materia medica, kjer je grški zdravnik Dioskurid, opisal njegovo zdravilno moč. Pripravke iz rmana je priporočal pri krvavitvah in za celjenje ran. Danes je to zdravilno zelišče dobro raziskano.

Zeliščarji ga zaradi antiflogistilnega in spazmolitičnega delovanja, priporočajo predvsem pri želodčnih in črevesnih težavah. Kot sestavni del čajnih mešanic, je rman odličen za pomoč pri obolenjih žolčnika, mehurja, srčno žilnih boleznih in pri ginekoloških težavah.

V zvezi s črevesnimi težavami, vas utegne zanimati tudi prispevek 12 učinkovitih načinov za razstrupljanje telesa in Razstrupljanje telesa in kontroliran nadzor teže z artičoko.

Kako deluje rmanov čaj za želodec?

Rman deluje podobno kot kamilica. Spodbuja nastanek in odtok žolča,  ter pomaga pri težavah v zgornjem delu prebavnega trakta. Grenčine v rmanu spodbujajo izločanje sline, želodčnega soka in žolča. Preko živca vagusa, pride tudi boljšega izločanja pepsina in solne kisline. Ko pridejo grenčine, ki se nahajajo v rmanu, do neposrednega stika s sluznico, nastajajo gastrini, ki pomagajo spodbujati apetit. Rmanov čaj si pripravimo pri dispeptičnih težavah, ter pri krčevitih motnjah želodca in črevesja. V veliko pomoč je tudi ženskam, ki imajo težave z menstruacijo in pri neprijetnih simptomih mene.

Priprava rmanovega čaja

Dve čajni žlički rmana, prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo deset minut. Pri želodčnih črevesnih težavah, pijemo čaj trikrat ali štirikrat na dan med obroki. Čaj ne sladkamo, če nam okus resnično ni všeč, izjemoma dodamo malo medu. Vroč čaj pijemo počasi in po majhnih požirkih. Tako pripravljen poparek, lahko uporabimo tudi za obkladke in za izpiranje ran, ki se slabo celijo. (a)

Čajne mešanice z rmanom

Rman je izredno uspešen v kombinaciji z drugimi zelišči. pri težavah z jetri, črevesjem, želodcem in krvnem obtoku, pripravimo naslednjo mešanico:

  • 30 gramov rmana
  • 20 gramov repika
  • 20 gramov skorje češmina
  • 20 gramov črne mete
  • 10 gramov korenine kolmeža

Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo deset minut in nato precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan, pol ure pred obrokom.

Sveži rmanov sok

Dve veliki pesti svežega rmana prelijemo s skodelico vode in dobro zmeljemo v mešalniku. Štirikrat na dan vzamemo eno jedilno žlico pripravka, ki ga prej precedimo. Rmanov sok pomaga pri trdovratnih želodčnih in črevesnih težavah.