Kako postavimo namakalni sistem za vrt?

Predvsem za vse tiste, ki jih zanimajo postavitve enostavnih, predvsem cenovno, precej ugodnih namakalnih sistemov za svoje vrtove, bo spodnje članek zelo zanimiv, saj bodo v njem videli, da za postavitev namakalnega sistema za vrt ni potrebno predrage investicije, hkrati pa je učinek enostavnega namakalnega sistema nadpovprečno velik, napram dražjim investicijam in drugim možnostim namakanja vrtov (npr. avtomatski namakalni sistemi).

Kako postavimo namakalni sistem za vrt?

Kako postavimo namakalni sistem za vrtManjši namakalni sistem si lahko, v odvisnosti od velikosti vrta (recimo tam do 20 kvadratnih metrov), izdelamo najprej sami, pri čemer potrebujemo predvsem kapljične cevi za namakanje rastlin na vrtu, voda pa lahko brez črpalk in brez porabe elektrike, doteka v cevi namakalnega sistema, kar iz soda ali drugega zbiralnika vode.

Ta zbiralnik vode postavimo višje na lego, pri čemer nam višja lega ustvarja pritisk, ki povzroči, da voda enakomerno teče po kapljičnih ceveh, v sam sistem namakanja.

Kapljične luknjice na ceveh naredimo na razdalji približno 30 cm, sicer pa bo pritisk vode večji, če je zbiralnik vode, postavljen višje.

Na en meter višine je približno o,1 bara pritiska, sicer pa zaradi varnosti ne priporočamo, dvig zbiralnika vode, več kot 3 metre nad tlemi.

S tako postavljenim sistemom za namakanje, lahko zalivamo vse rastline na vrtu, tekom celotnega rastnega obdobja, je pa tak namakalni sistem odličen tudi za to, da vodo dovajamo do rastlin enakomerno in vse do korenin posameznih povrtnin na vrtu.

Od tega kako postavimo namakalni sistem za vrt in predvsem kako razporedimo kapljične cevi je odvisna tudi sposobnost namakalnega sistema, da zmanjša možnost bolezni rastlin na vrtu, hkrati pa tudi donosnost in kakovost posameznih pridelkov iz vrta.

Najbolj optimalno izkoristimo tak namakalni sistem, če zbrano vodo dodatno pognojimo z ustreznimi gnojili, ki pa se tekom mešanja v zbiralniku in tekom pretoka po ceveh namakalnega sistema, premešajo in s tem poskrbijo za optimalen vnos hrane in potrebnih gnojil do vrtnih rastlin.

Za tak namakalni sistem ne potrebujemo drugega kot sod ali cisterno, kapljične namakalne cevi ter morebitno pipo za zaprtje vode, ko je vrt enkrat dovolj namočen.

Sicer pa je ta rešitev cenovno najbolj ugodna, hkrati pa tudi prihrani čas, saj za namakanje poskrbi sistem, nam pa ostane čas za delo s povrtninami.

Več o vse ostalih vrstah namakalnih sistemov za vrt in kako pridemo do optimalčne cene cene za namakalni sistem za naš vrt, si lahko preberete tudi v članku: Kako do cene namakalnega sistema za travo?

Besedilo: Kako postavimo namakalni sistem za vrt