Kako optimizirati spletno stran za Google

Tukaj je napisano kako optimizirati spletno stran za Google, sicer pa smo o optimizaciji spletnih strani govorili že v prispevku Zakaj je dobro razumeti SEO?

Spodaj pa pišemo še o tem kako optimizirati spletno stran.

Članek je povzet iz bloga o spletnem marketingu in spletni optimizaciji strani, na povezavi.

Kako optimizirati spletno stran za Google

Kako optimizirati spletno stran za Google
Učinkovitost spletne optimizacije za Google, je močno odvisna od dobre SEO strategije, po kateri nastavimo načrt optimizacije spletne strani. Zdaleč, količinsko največji primeri SEO strategij (nad 5000 besed), so objavljeni na povezavi.

Nobena skrivnost ni, da Google raje v svoj iskalnik uvršča popularne, z vsebino bogate, spreminjajoče in na splošno strani, na katerih se več dogaja.

Eden izmed te gore parametrov, ki jih Google upošteva za rangiranje strani je tudi avtoritativnost strani. Višji kot je PageRank strani, več kot ima kakovostnih povezav stran nase iz drugih strani, boljše je vse skupaj za uvrstitev strani.

Obenem Google tudi gleda na to kako vaša stran linka na druge. Nekateri viri navajajo, da posamezna stran naj ne bi imela več kot 100 outbound linkov iz svoje strani, drugi viri, da mora imeti vsaka stran vsaj en outbound link (povezavo navzven), večina izmed njih pa govori o tem, da je pomembno, da so ti outbound linki pravtako kakovostni.

Včasih (ko je štela količina pred kakovostjo) so si strani izmenjevale linke. Ti meni 1000 linkov, jaz tebi 1000. In nič hudega, če drug drugemu linkava iz PageRanka 0.

Tako je bilo.

Lep čas že Google gleda na to, da so tudi outbound linki na vaši strani čimbolj kakovostni (linkajo na strani z višjim PageRankom). In tudi smiselni. Ker, če ne bi bilo tako, bi vsi preprosto linkali na Wikipedio, in stvar bi bila rešena.

Hec pa je, da je za Google (in tudi naravno je) logično, da so med sabo polinkane sorodne vsebine.

Če skrajšamo. Za korakec več k temu, da bo vaša stran bolj avtoritativna, lahko poskrbite sami. Včasih pridemo v situacijo, da “moramo” linkati navzven (da recimo pokažemo primer). Če vam ni ravno želja imeti na svoji strani kopico neplodnih in nekoristnih povezav navzven, uporabite Rel NoFollow Checkbox plugin . Ta vragec vam omogoča, da brez posega v kodiranje, s pluginom v tekst editorju (tam kjer delate povezave) želeni povezavi preprosto določite, da ji Google ne sledi. Konec.

Polinkani bo srečen (uporabniki bodo srečni, ker bodo s klikom še vedno prišli do povezave), Google bo pa tudi vesel, ker mu boste dali vedeti, da pajki tej povezavi naj ne sledijo.

Drugi korakec govori o tem, da Google tudi nerad prikazuje strani, ki imajo na svojih straneh goro mrtvih povezav. Če imamo še na začetku pisanja spletne zgodbe v glavi razčiščeno kam navzven linkajo naše strani in smo si zapomnili vseh tistih 6 povezav, ki jih imamo, bo prihodnost in delo na strani sigurno prinesla to, da bomo te povezave pozabili. Pa tudi, ne bomo ravno vsak drugi dan leteli na strani na katere se povezujemo in pregledovali, če še stojijo.

V prihodnosti bodo nekatere ugasnile, druge spremenile domene, tretje se razvijale naprej. A, ker tega ne moremo imeti pod kontrolo, to rešite s tem, da si inštalirate v svoj WordPress, preprost Broken Link Checker.

Z njim boste na mail vsakokrat, ko bo na vaši spletni strani kakšna povezava “padla”, dobili obvestilo, da vaša stran vsebuje mrtev link. Zraven pa source kje se ta link nahaja.

Šli boste enostavno na stran, “odlinkali” povezavo in stvar rešena. Vaša stran bo čista, brez mrtvih povezav in v očeh Googla za korakec bolj avtoritativna in sveža.

That’s it for today.

Se beremo.

Priporočamo še video: SEO for beginners

Oznake besedila: Kako optimizirati spletno stran za Google