Kako izberemo prave barve za stene v spalnici?

Kot je napisano že na naši prvi strani o notranji opremi in opremljanju stanovanj, na splošno, imamo ljudje kar se tiče opremljanja in izbire barv ter dekorja v svojih stanovanjih prav vsi, svoje specifične želje, potrebe, poglede, na koncu koncev pa tudi finančne zmožnosti in prioritete.

Posebej zanimiv prostorski ambient za notranje opremljanje je spalnica. Pri njej pa se še posebej ogromno ljudi zanima o tem kako izberemo prave barve za stene v spalnici.

Če izberemo pretemno barvo v spalnici (ki sicer velja za pridih modernosti in za sodobno spalnico), bo naša spalnica lahko delovala mrtvo in hladno. Tak občutek bomo dobili v spalnici, kjer bi stenam temnih barv dodali še material kot je kovina (črne barve, ipd..).

Če po drugi strani, v spalnico vključimo npr. zlato barvo, srebrno ali kristalne dekorne dodatke, bomo s črnimi ali temnimi stenami (vijolična, temno rjava,…) dobili prestižno in luksuzno spalnico.

Za tiste, ki želijo toplo spalnico, priporočamo svetle in tople barve sten. Med te barve sten sodijo vanilija, vsi naravni lesni toni (od bež do svetlo rjave, marelične, ipd..).

Če najmanj se za barvo sten v spalnicah odločamo za rdečo in njene odtenke (ker je takšna barva energijsko zelo močna, hkrati pa rdeča barva spodbuja apetit).

Kako izberemo prave barve za stene v spalnici

Priporočljiva barva sten namesto rdeče je recimo oranžna, ki spodbuja spolno čakro.

Barve sten v spalnici je seveda treba tudi uskladiti s pohištvom, če pa to ne gre pa vsaj z velikimi površinami v spalnicah (zavese, talne obloge, fronte garderobne omare, ipd…)

btw: Članek je povzet iz pogovora s strokovnjaki iz spletne strani www.spalnice.eu

Steklo in ogledala se priporočajo v spalnici, če imamo npr. garderobno omaro ločeno v posebej izdelani garderobni sobi, ob spalnici.

Nič ni narobe, če se odločimo za spalnico, ki je svetla. Bele barve sten so v spalnici primerne zato, ker lahko k njim kombiniramo prav vse pohištvene materiale (ogledala, les, steklo, kovino, dekor iz kamna, ipd…), hkrati pa v modernih spalnicah zelo lepo izpade, če si naredimo del bele spalnične stene v dekorju iz druge barve (ali v dekorju npr. iz fototapete).

Ne pozabimo, da bo na ambient v spalnici močno vplival tudi izbor svetil. Te lahko namestimo pod posteljni okvir, v notranjost garderobnih omar, ob ali nad nočne omarice in podobno.

Moderna spalnica danes vsebuje prej svetle barve kot temne, medtem, ko temna spalnica bolj daje občutek skrivnostnosti in prestiža.

Posebno mesto pa imajo masivno izdelane spalnice. Pohištvo v spalnicah iz masivnega lesa se lepo poda s svetlimi barvami sten, lahko pa namesto klasično bele stene, uporabimo svetlo rumeno ali bež.

Priporočamo še:

How the color of bedroom affects your life

50+ colorful bedrooms that will make you wake up happier