KAJ VSE ZAJEMA OBLIKOVANJE SPLETNIH STRANI? 3 STVARI, KI JIH MORATE VEDETI + bonus

KAJ VSE ZAJEMA OBLIKOVANJE SPLETNIH STRANI? 3 STVARI, KI JIH MORATE VEDETI + bonus

Ali vas zanima, kaj vse bo za vas designer pripravil, če pri njemu naročite oblikovanje spletnih strani? Ali se mogoče sami pripravljate na izdelavo spletne strani in vam bo prišlo prav par nasvetov za grafično oblikovanje? oblikovanje spletnih strani

V tem članku z vami bomo delili nasvete za pravilno grafično podobo vašega spletnega mesta. 

OBLIKOVANJE SPLETNIH STRANI – KAJ MORATE VEDETI NA ZAČETKU?

Oblikovanje lastne spletne strani se zdi precej zastrašujoče, kajne? Vsaj za nas, ki nismo v tem prav izobraženi. Navigacija po vseh možnih orodjih ter spretnost pri postavitvi in pozicioniranju. Želite dobro novico? Nič od tega ni zares pomembno.

Pravzaprav sploh ne potrebujete biti genij, da bi se spopadli z oblikovanjem spletne strani, in prav pri tem vam bomo pomagali v tem enostavnem vodniku. Pri oblikovanju spletnih strani gre predvsem za ustvarjalno svobodo, zato vas popeljemo skozi:

  • Definiranje namena in strategije vašega spletnega mesta 
  • Izbira platforme 
  • Dodajanje in optimizacija vsebine
  • Objava spletnega mesta

DEFINIRANJE NAMENA IN STRATEGIJE SPLETNEGA MESTA

Sliši se preprosto, a preden se lotite oblikovanja spletnega mesta, morate najprej razjasniti njegov namen.

Poleg poznavanja svoje panoge in opredelitve vsebinske strategije morate razmisliti tudi o tem, kaj je vaša edinstvena prodajna točka (USP) in kako želite izstopati.

Ko je vaš namen jasen, se osredotočite na to, kakšno dejanje želite, da obiskovalci izvedejo, ko pristanejo na vašem spletnem mestu. Je vaše spletno mesto namenjeno le prikazu informacij? Za prodajo izdelkov? Za pridobivanje prijav? Vse to razmislite in pripravite nakupovalno pot stranke, popeljite jo skozi vašo spletno stran do zašeljenega konca.

IZBIRA PLATFORME ZA OBLIKOVANJE SPLETNIH STRANI

Ko pomislite na kakovostno spletno oblikovanje, se najprej spomnite na strokovno agencijo, kajne? 

Čeprav agencija, ki dobro poskrbi za svojo stranko in njeno spletno stran, bo verjetno za vedno ta najboljša odločitev, obstaja še ena možnost: izdelovalci spletnih strani in platforme za elektronsko poslovanje. To so spletna orodja “naredi sam”, ki vam omogočajo, da ustvarite in oblikujete svojo spletno stran – ne da bi morali poznati eno samo vrstico kode!

Seveda je na voljo veliko možnosti različne kakovosti, vendar smo se potrudili in raziskali najboljše na trgu. S kombinacijo strokovnih raziskav in temeljitega testiranja lahko zdaj razkrijemo najboljše možnosti za oblikovanje lastnega spletnega mesta.

Med drugimi lahko izpostavimo WordPress. WordPress.org je odprtokodni sistem CMS (sistem za upravljanje vsebine), ki ga gostite sami –  gre za najbolj priljubljeno platformo za oblikovanje spletnih strani.

Na voljo so tudi platforme kot Squarspace, Wix in druge.

VSEBINA – DODAJANJE VSEBINE IN NJENA OPTIMIZACIJA

Zdaj veste, kaj želite dodati na svoje spletno mesto, zato morate razmisliti o dveh stvareh: pozicioniranju in optimizaciji.

Postavitev se nanaša na to, kje se vsebina nahaja na posamezni strani in kako je razporejena. Optimizacija pa je postopek prilagajanja vsebine, da se ta v iskalnikih, kot sta Google ali Bing, uvrsti višje.

Raziskave o vzorcih branja nas učijo, da ljudje običajno berejo vsebino v obliki črke F. Preprosto povedano to pomeni, da bodo uporabniki spletnih strani prebrali stran v obliki črke F.

Optimizacija spletne strani za iskalnike (skrajšano SEO) pomeni, da spremenite svoje spletno mesto, da bi povečali kakovost ali količino ljudi, ki pristanejo na vaših straneh. 

ŠE EN ZADNJI BONUS NASVET ZA OBLIKOVANJE SPLETNIH STRANI

Font, barve, grafični elementi – grafično oblikovanje. Pri oblikovanju spletnega mesta morate razmisliti, kako je vse, kar počnete, povezano z vašo celotno blagovno znamko. Pomembno je, da vse skupaj pošilja isto sporočilo. Pri načrtovanju spletnega mesta se poglobite v barvno psihologijo, raziščite primerne fonte in plačajte za logotip, ki bo po s ponosom reprezentiral vaše podjetje. 

Smo vam pomagali? Imate še kakšno vprašanje? Smo vam na voljo!