Kaj so HPS žarnice in kako jih uporabljamo za gojenje indijske konoplje

Gojenje indijske konoplje pod umetno svetlobo je vse večji trend zato bomo razložili, kaj so Grinšot HPS žarnice. Poleg tega pa bomo opisali,  kako jih uporabljamo za gojenje indijske konoplje. Govorimo o indoor gojenju konoplje ali gojenju v zaprtih prostorih pod umetno svetlobo. Znano je da se pri indoor gojenju indijske konoplje indoor, ohrani precej več terpenov. Prav zato je okus in vonje  indijske konoplje gojene pod lučmi mnogo bolj izrazit.

Kaj so HPS žarnice za gojenje indijske konopljeHPS žarnice

Za gojenje indijske konoplje pod umetno svetlobo lahko uporabljamo HPS žarnice. HPS žarnice so posebne HID žarnice, ki so visokotlačne žarnice. Te oddajajo močno svetlobo, katera je zelo primerna za vzgojo rastlin. Navadna HPS žarnica oddaja bolj rdeči spekter svetlobe in je sama po sebi bolj primerna za fazo cvetenja indijske konoplje. Povesem drugače pa je za s HPS Agro žarnicami, saj le te proizvajajo poleg rdečega spektra tudi modri spekter, katerega indijska konoplja potrebuje za fazo rasti.

Torej na razpolago imamo dve vrsti HPS žarnic in sicer HPS Agro ter navadne HPS sijalke. V primeru da uporabimo navadno HPS sijalko, bomo poleg nje potrebovali tudi MH žarnico za fazo rasti. Najbolje jih je uporabljati skupaj z dodatkom cool tube, ter digitalno dušilko, saj vse skupaj zelo podaljša življenjsko dobo HPS žarnic.

Kako uporabljamo HPS žarnice za gojenje indijske konoplje

Kot smo že omenili, sta dva načina za uporabo HPS žarnice za gojenje indijske konoplje. Prvi način, je, da uporabljamo navadno HPS žarnico le v fazi cvetenja. V fazi rasti pa jo nadomešča MH žarnica za fazo rasti indijske konoplje. Po tem sistemu začnemo sadike indijske konoplje gojiti pod umetno svetlobo MH žarnice. Tako jo gojimo približno 2 do 3 tedne, na 18 urah svetlobe in 6 teme. Ko pa želimo sadike konoplje spraviti v cvetenje, zamenjamo MH žarnice s HPS žarnicami ter skrajšamo čas osvetlitve indijske konoplje na 12 ur svetlobe in 12 ur teme.

Drugi način je, da uporabimo HPS žarnice tipa Agro, katere so primerne za rast in cvetenje indijske konoplje. Ta žarnica proizvaja oba spektra svetlobe in sicer, redečega in modrega. Tako lahko rastline konoplje z isto lučjo gojimo 2 do 3 tedne pod svetlobo 18/6, nato pa za cvetenje preklopimo na 12/12.

Preverite še katera so najboljša gnojila za gojenje konoplje.

Vir 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium-vapor_lamp#High-pressure_sodium