Kaj je SEO?

V tem članku vam bomo opisali kaj je SEO oziroma Search Engine Optimization, zakaj je pomemben in kako ga uporabljamo.

Kaj je SEO?

Začeli bomo s vprašanjem kaj je SEO? Search Engine Optimization je optimizacija spletnih strani na določenem iskalniku. Vsak iskalnik ima svoj algoritem prikazovanja spletnih strani glede na iskano besedo. Recimo, da poskušamo spletno stran optimizirati na iskalniku Google, potem bi se morali držati Googlovih pravil spletne optimizacije kadar bi pisali naš članek.

Primer upoštevanja Googlovih pravil na spletni strani SeoPraktik.si o spletni optimizaciji strani

Na spodnji sliki lahko vidimo kako se spletna stran SeoPraktik.si drži pravil spletne optimizacije strani, kar povzroči, da je stran visoko med rezultati na veliko ključnih besedah povezanih s njeno temo spletna optimizacija strani. Stran se drži veliko pravil, ki še jih bomo omenili spodaj v besedilu, čeprav že zdaj lahko vidimo, kako stran spletna optimizacija strani že izgleda estetsko.

kaj je seo

Zakaj je SEO pomemben?

Zdaj vemo kaj je SEO, ampak še kar ne vemo, zakaj je to sploh potrebno. Ampak odgovor je preprost. Kadar iskalci v Google iskalniku iščejo rezultate za njihova iskanja, pogosto vtipkajo besedno zvezo ter kliknejo enega izmed prvih zadetkov. Po tej logiki imajo največ klikov strani, ki so višje med zadetki na to besedno zvezo, oziroma ključno besedo. Zato če mi želimo imeti več obiskovalcev na svojih člankih in spletnih straneh moramo imeti dobro optimizirane spletne strani.

Primer pomembnosti SEO v spletnih straneh na spletni strani o vzmetnicah

Na spodnjem primeru lahko vidite pomembnost SEO optimizacije strani. Če bi na spletu iskali vzmetnice bi v Google iskalnik vpisali vzmetnice in najprej kliknili na prvi zadetek. Po vsej verjetnosti ne bi najprej iskali nižjih strani, še manj verjetno pa, da bi šli na drugo stran Googla. Zato je pomembno, da se v SEO uvrstimo visoko, kot se je članek vzmetnice na strani pohistvo123.si.

kaj je seo vzmetnice

Kako uporabljamo SEO?

Kadar vemo kaj je SEO in zakaj je tako pomemben pa nas že zanima kako ga uporabljamo. Uporabljanje SEO oziroma optimiziranje spletnih strani je zelo preprosto. Kadar pišemo članek se moramo preprosto držati nekaj enostavnih pravil. Ta pravila se malo spreminjajo v različnih iskalnikih. Najbolj uporabljen iskalnik v tem času je Google, zato bom opisal pravila optimizacije zanj. Ta pravila vključujejo:

  • Dolžino članka, članek naj bo vsaj 300 besed dolg, bolj obiskana kot je ključna beseda, več besed je priporočeno imeti v članku.
  • Uporaba ključnih besed, ključna beseda naj bo uporabljena dovolj krat v samem besedilu, naslovu in v podnaslovih.
  • Vključevanje slik in videjev, v besedilo je dobro, da vključimo vsaj eno sliko in jo poimenujemo po naši ključni besedi ter, da v članek vstavimo vsaj en video.
  • Povezave, v članku je dobro, da naredimo vsaj dve povezavi, eno interno, torej na našo spletno strani, in eno eksterno, torej na tujo spletno stran.

Teh pravil je še mnogo več in bolj kot se jih držite, višje  vaz bo Google uvrstil.

Primer kako se SEO pravil drži spletna stran opsy.si in članek icepeak

Na spodnjem primeru vidimo, kako se spletna stran opsy.si in njen članek icepeak drži SEO pravil. Na sliki lahko vidimo spletno trgovino z večimi meniji, podnaslovi, veliko možnosti ter notranje povezave na članke o tej temi. Icepeak je dobro optimizirana stran, zato je uvrščna visoko, kadar v Google iskalnik vpišemo opsy.si ali ključno besedo Icepeak.

kaj je seo icepeak

SEO cilji

Po optimizaciji naše spletne strani je treba rezultate nekako preveriti. To naredimo z Google Incognito, ki nam ne glede na kdo smo pokaže iste rezultate na iste ključne besede. Ko je naš članek končno optimiziran samo v Incognito vpišemo našo ključno besedo in opgledamo na katerem mestu smo na Googlu. Možno je, da prvič še ne bomo tako visoko, ampak to ni problem, saj vaja dela mojstra in se bomo čez čas poboljšali.