Izdelava vitraža

Če smo v prejšnjem našem zapisu, bili priča nasvetom kako se lotiti opremljanja stanovanja v notranjem delu iz vidika pohištvene opreme in dizajna, bomo v tokratnem našem zapisu, nekaj več besed namenili izdelavi vitražev z namenom ureditve notranje opreme stanovanja v klasičnem in pa tudi nekoliko bolj razkošnem stilu.

Vitraž je likovna in umetnostna tehnika, ki jo bržčas svetovna javnost nekoliko enači s preteklostjo, pa tudi s sakralno umetnostjo, krščanstvom in nečim nekoliko bolj poduhovljenim, mističnim ter tudi nevsakdanje dostopnim.

 

Izdelava vitraža je zato že iz preteklosti bila predvsem zanimiva tam, kjer so lastniki s pomočjo vitražev iskali svoj mir, nekaj za svojo dušo kot radi rečemo, obenem pa so vitraži tudi mističen, prestižen ter pogosto statusen simbol lastnikov.

Z vitražnimi tehnikami se ukvarjajo umetniki, pri čemer jih velika večina izmed njih prihaja iz vzhodno evropskih in slovanskih držav in seveda tudi iz Rusije, kjer je vitraž še posebej popularen in zanimiv skozi vso njegovo obdobje obstoja.

Vitraž je hkrati umetnost in znanost, obenem pa za povprečnega laika težko reče, da bi znal ločiti kakovosten vitraž od cenenih ponaredkov, ki so predvsem v zadnjem desetletju poplavili vitražni trg iz daljno vzhodnih držav kot so Kitajska in Indija.

Avtorski vitraž je umetniško delo, ki v bistvu nastane na podlagi sodelovanja med avtorjem samega vitraža (umetnikom) in izdelovalcem, medtem, ko je cenejša varianta vitraža izdelek izdelan brez sodelovanja avtorja in brez umetnika.

Predvsem v večjih gospodarskih in poslovnih subjektih pa je vitraž delo, ki zajame večje površine in v teh primerih govorimo o tipskih projektih in pa tudi industrijskih vitražih.

Vitraž je sicer k nam pripotoval iz daljne Rusije, fantastične vitraže, celoten postopek izdelave in njihovo delo pa lahko najdete v slovenskem najobsežnejšem zapisu o vitražih na spletni strani Mizarstva.si, kjer je podrobno napisano kako se vitraži izdelujejo, koliko časa traja, da vitraž sploh nastane ter kakšne so vse različne tehnike izdelave vitražev.