Izdelava vgradne omare

Izdelava vgradne omare v bistvu lahko poteka na tri načine:

 • vgradno omaro si lahko izdelamo sami
 • vgradno omaro naročimo preko velikega pohištvenega centra ali salona (kjer bomo dobili samo izris in ponudbo, izdelava bo pa potekala preko pooblaščenih monterjev)
 • vgradno omaro na izdela specialist za vgradne omare

Izdelava vgradne omare poteka po več fazah:

Meritev prostora

 • v prvi je potrebno najprej natančno premeriti prostor, kjer bo vgradna omara tudi stala. Pri tem moramo na različnih mestih pomeriti višino, širino in globino predvidene omare, obenem pa upoštevati, da je mogoče omaro v prostor vgraditi v različne prostore. Najbolj znane možnosti izdelave vgradne omare so:
 • postavitev od tal do stropa
 • postavitev od enega do drugega zidu
 • postavitev od enega zidu do omarne stranice na drugi strani
 • kotna postavitev
 • viseča vgradna omara
 • vgradna omara kot pregradna stena
 • izdelava vgradne garderobne sobe
 • izdelava samo drsnih vrat za vgradno omaro

Skica vgradne omare

 • v drugi fazi se na podlagi izmere prostora, naredi skica, ki prikazuje zunanji izgled vgradne omare ter posebej skica, ki prikazuje notranjost želene vgradne omare.

V notranjosti omare si ponavadi damo izdelati posamezne elemente, v odvisnosti od tega za kaj bomo prvenstveno uporabljali vgradno omaro. V primeru uporabe omare za garderobo, bo notranjost vgradne omare vsebovala police, predale, obešalne palice za plašče in v kolikor bomo v isto vgradno omaro, pospravljali še čevlje, tudi police in predale za le te.

Za ostale shrambne vgradne omare ponavadi namenimo samo čim več odlagalnih polic.

Za razstavne vgradne omare in vitrine se ponavadi izdelajo police iz stekla.

Zunanjost vgradne omare je najpogosteje izdelana iz drsnih vrat, to pa zato, ker se osnovni namen vgrajevanja omare prihranek prostora. Le tega pa z drsnimi, namesto s klasičnimi, krilnimi vrati na omari, prihranimo več.

Drsna vrata so lahko izdelana iz stekla, iverala, različnih ogledal ali pa kombinirana poljubno z vsemi tremi vrstami materialov med seboj.

Izdelava vgradne omare

Sama izdelava vgradne omare poteka tako, da najprej ob zidne stene postavimo naslonske letve. Če je zidna stena ena, bo tudi naslonska letev, ena. Če sta zidni steni dve, bo naša omara, imela dve naslonski letvi.

Naslonske letve služijo zato, da se bodo kasneje ob njih naslanjala drsna vrata, njihova glavna funkcija pa je poravnava vertikal, zato, da se drsna vrata kepo in enakomerno ravno zapirajo tako na vrhu kot na dnu same omare.
Naslonske letve so široke cca. 20 cm.

Nato sledi izdelava in postavljanje vertikal omare. To so notranje stranice omare na katero se nato montirajo prečne, vodoravne fiskne in premične odlagalne police.

Najprej se na vertikalo namesti prečna fiksna, zgornja polica, ki veže naslednjo vertikalo z ostalimi.
Tej sledi postavitev naslednje vertikalne in spet prečne fiksne horizontale (odvisno od tega koliko je omarnih prekatov v notranjosti same omare).

Na koncu sledi fiskiranje zadnje vertikale ter na njo montaža omarne stranice, če se omara izdela od enega zidu in do omarne stranice.

V primeru izdelave od enega do drugega zidu, omarnih stranic ni.

Na sledi fiksiranje vseh vertikal in fiksnih, veznih polic v hrbtni zid.

Večina vgradnih omar je izdelana brez hrbta, sicer pa se lahko vgradna omara, na željo stranke, izdela tudi z hrbtišče (v tem primeru se uporabi lesomat).

Vgradne omare se tudi izdelajo brez lastnega dna in stropa (na željo strank, pa se lahko doda tako omarni strop kot tla).

Nato sledi montaža zgornjega vodila za drsna vrata.

Zgornje vodilo se montira na zidni strop.

Potem sledi montaža spodnje tirnice (ta se z dvoslojnim lepilom, v večini primerov prilepi na tla, lahko pa se tirnica tudi vijači).

Čisto na koncu sledi montaža samih drsnih vrat.

Celoten slikovni postopek, kjer je prikazana izdelava vgradne omare na hodniku, ob stopnišču, oz. v predsobi, pa si lahko ogledate na tej povezavi.

Video, ki prikazuje izdelavo vgradne omare, je prikazan tudi spodaj: