IPTV set top box in druge pametne naprave so korak k tehnološkemu napredku našega doma

Po podatkih podjetij, ki so v zadnjem četrtletju leta 2016 izvajala raziskave, so le te pokazale, da 26% gospodinjstev v ZDA, ki ima dostop do širokopasovne povezave, že poseduje IPTV set top box ali pa uporablja katero izmed ostalih pametnih naprav za dom. Te številke pomenijo, da je odstotek uporabnikov za 19% večji, kot je bil konec leta 2015. Anketa enega izmed podjetij ugotavlja, da 63% vprašanih verjame, da bodo pametne naprave postale standard že v bližnji prihodnosti. Med pametne naprave so vključene tudi druge tehnološke novosti, ki naj bi pretvorile tradicionalni dom v pametnega. To so pametne luči (39%), pametne ključavnice (35%) in robotski čistilniki ter sesalniki (32%).

IPTV set top box
IPTV set top box in druge pametne naprave poskrbijo za tehnološki napredek v našem domu.

V zadnjih dveh letih se je lastništvo pametnih naprav v domovih več kot podvojilo. Ocenjujemo, da bodo podjetja leta 2020 gospodinjstvom, prodala približno 55 milijonov pametnih naprav. Že sedaj ima več kot ena četrtina vseh gospodinjstev v ZDA širokopasovni dostop do interneta. Ponudniki pametnih naprav za dom, pa so se osredotočili na širjenje njihovega vpliva. Potrošnikom ponujajo vedno nove naprave in uvajajo vedno nove storitve, ki jih le te omogočajo.

Pametne naprave za dom, pa morda niso najpomembnejši produkt. Vse večje zanimanje je tudi za “osebne asistente”, ki dodajajo popolnoma nov koncept v naše življenjsko okolje. Govorimo o robotskih in in drugih podobnih aparatih. Amazon je na letošnjem sejmu elektronike (CES 2017) predstavil številne naprave. Od čistilcev zraka do samovoznih avtomobilov in celo pametnih hladilnikov. Glavna tekmeca Amazona sta Apple in Google, vendar sta s številnimi napravami malce v zaostanku.

IPTV set top box in druge pametne naprave za naš dom

Kar se tiče novosti, tudi televizija ni nobena izjema, ki je ena od glavnih naprav našega doma. Glede na količino uporabe in raznolikost, ki jo uporabniki zahtevamo, ne preseneča, da želimo, da postane tradicionalna TV pametnejša. Svojo napravo, ki jo poganja Android, svoj iPhone ali iPad lahko spremenimo v univerzalni daljinski upravljalnik, s katerim lahko nadzoruje vse praktično vse naprave v našem domu, ki jih je možno krmiliti z uporabo daljinskega upravljalca. Če pa je vse skupaj še v kombinaciji z Amazonovim Echo ali Echo Dot, lahko za nadzor televizije uporabljamo tudi glasovne ukaze. Nvidia je na CES 2017 objavila, da je s sistemom Android posodobila svoj IPTV set top box. Posodobitev vključuje tudi številne nove pametne funkcije, vključno s tehnologijo 4K in vgrajenim Google Assistant-om.

Leto 2017 bo verjetno prineslo še bolj pametne inovacije v naše domove. Podjetja bodo verjetno vlagala tudi v izobraževanje potrošnikov in izboljševala varnost pametnih naprav, da bi le te lahko še bolj napredovale. Konec koncev, si predstavljate, da heker vdre v katero izmed pametnih naprav in dostopa do vašega hladilnika ali sesalnika in ga po lastni volji upravlja. To lahko resno škoduje vašemu ugledu… 🙂