Intervjuji: Kakšne težave z vekami imajo pacienti na Hrvaškem?

[TEŽAVE Z VEKAMI NA HRVAŠKEM] Naša ekipa je v Zagrebu, kjer med naključnimi obiskovalci lekarne iščemo sogovornike, ki so pripravljeni z nami deliti svoje občutke o izdelkih za zdravje oči, natančneje za zdravje vek. Zanima nas, katere izdelke za nego vek obiskovalci lekarne uporabljajo in iz kakšnih razlogov so se zanje odločili. Ugotovili smo, da številni med njimi za svoje težave z vekami izberejo krpice Blephaclean francoskega proizvajalca Thea Laboratoires.

Hrvoje težave z vekami pojasnjuje novinarki

Ivan in težave z entropijem ali uvihom veke

 

Po nakupu krpic Blephaclean smo se pogovarjali z Ivanom, ki ima težave s spodnjimi vekami. Tegobe so vidne že na prvi pogled, saj ima spodnjo veko nekoliko obrnjeno navznoter, kar lahko povzroči precejšnje težave. Trepalnice drgnejo ob površino oči, zato se pojavi draženje, bolečina, solzenje. Posledično ima Ivan pogosto težave z infekcijami in pordelimi očmi.

Pri Ivanu se je entropij pojavil zaradi poškodbe veke. Povedal nam je, da najprej ni vedel, kaj se z njegovo veko dogaja, dokler ni malce pobrskal po spletu. O uvihu veke je prebral na spletni strani Mojeoko.hr in se pred odhodom k zdravniku oborožil z informacijami. Trenutno situacija še ni tako huda, vendar sam meni, da bo sčasoma potrebna operacija, saj ga težava estetsko moti.

Ivanu je zdravnik svetoval redno higieno vek. To pomeni, da mora veke dvakrat dnevno temeljito očistiti s krpicami Blephaclean. Na ta način odstrani morebitne izločke in očisti veke, da pri preprečil pojav infekcij.

Ivan pravi, da bo krpice uporabljal zlasti, ko se bo pripravljal na morebitno operacijo. Krpice so odlične za temeljito čiščenje, saj so sterilne in obogatene s hialuronsko kislino ter ne vsebujejo parabenov in konzervansov. Za kar najboljši učinek je postopek čiščenja vek treba izvajati vsakodnevno.

Med težave z vekami spada tudi vnetje vek

Krpice Blephaclean je v lekarni kupila tudi Ana. Nakup ji je svetovala farmacevtka, potem ko se je nanjo obrnila z opisom svojih težav. Ano robovi vek pogosto srbijo, včasih pa na njih opazi tudi drobne mehurčke, ki so bili srbeči in sčasoma počijo. Opaža, da ma tudi oči suhe in da so nekoliko pordele.

Vnetje vek ali blefaritis je lahko bakterijskega izvora, lahko je povezano z nekaterimi kožnimi boleznimi, lahko pa je izvor neznan. V vsakem primeru je treba pri tej bolezni slediti striktnemu režimu higiene vek. Higieno vek se izvaja ravno s pomočjo krpic Blephaclean ter doslednega gretja vek in masaže. Na ta način spodbudimo delovanje Meibomovih žlez, drobnih žlez v robovih vek, ki v solzni film izločajo maščobe in tako skrbijo, da se solzne na očesu zadržijo ravno dovolj časa, da se ne bi izsušile.

Pri vnetih vekah je pametno uporabljati tudi kapljice za oči, ki jih je v lekarni poleg krpic dobila tudi Ana. Gre za Thealoz Duo kapi za oči, ki jih farmacevti svetujejo ob hkratni uporabi krpic Blephaclean. Kdor ima vnete veke, pogosto trpi zaradi bolezni suhih oči, saj sta bolezni pomembno prepleteni.

Ana se bo o svojih težavah posvetovala tudi s svojim osebnim zdravnikom, ki ji bo gotovo svetoval nadaljnje zdravljenje. Do takrat pa bo uporabljala krpice Blephaclean in skrbela za pravilno higieno vek, da morda omili težave z vekami.

Trzanje vek in povezava s pomanjkanjem hranil

Hrvoje je v lekarno prišel po nasvet. Zadnje čase se mu pogosto dogaja, da mu trza zgornja leva veka. Ni opazil povezav med delom dneva in trzanjem, izločil je tudi stres kot možen vzrok. Pravi, da bi verjetno lahko bilo krivo to, da premalo spi. Je namreč očka 6-mesečnega sina, ki se ponoči velikokrat zbuja.

Ko smo ga vprašali, zakaj se je odločil za obisk lekarne zaradi trzanja, je povedal, da je prebral članek o titranju oka, kot se težava imenuje po hrvaško, in o mogoči povezavi s pomanjkanjem magnezija, zato je v lekarno prišel po nasvet in škatlico šumečih tablet.

Ne skrbi ga, da bi bilo trzanje lahko povezano s čim nevarnim, čeprav je zanj lahko kriv tudi visok tlak ali težave s ščitnico. Pravi, da je sicer zdrav, da se veliko ukvarja s športom in da nima prav nobenih bolezenskih težav.

Operacija vek in potreba po uporabi krpic Blephaclean

Pred lekarno smo se pogovarjali tudi z Marjo, ki jo v prihodnjih dneh čaka blefaroplastika. Gre za operacijo vek, pri kateri se eliminira neeestatsko povešena koža na zgornji veki. To je lepotna oziroma estetska operacija, ki si jo privošči marsikatera ženska, ki z leti postaja nezadovoljna s svojim videzom.

Blefaroplastika torej čaka tudi Marjo, ki si je po navodilih zdravnika v lekarna prišla kupit krpice Blephaclean. Zdravnik ji je svetoval, da naj si pred operacijo čisti veke, da bi se tako izognila zapletom, kot so npr. infekcije.

Marja krpice Blephaclean uporablja prvič in upa, da ji bodo pripomogle k dobremu počutju in hitrem okrevanju po operaciji.

Vsekakor upamo, da bodo vsem novim uporabnikom krpice za čiščenje vek koristile in da čim prej rešijo težave z vekami. Tudi v prihodnje bomo spremljali mnenja uporabnikov izdelkov za zdravje oči in vam poročali o njihovem mnenju.