Ideje za opremljanje otroške sobe

Za vse, ki jih zanimajo ideje za otroške sobe, so v spodnjem članku pripravljeni nasveti, kje vse je v današnjem času mogoče dobiti ideje za otroške sobe.

Največ nasvetov in seveda najhitrejša pot do nasvetov, idej in dejanskih primerov za opremljanje otroških sob, je dejansko internet.

Kotni pograd v otroški sobi

Prva možnost, da preko spleta pridete do idej za otroške sobe, je, da za le temi enostavno povprašate pri najrazličnejših notranjih opremljevalcih. Če vam ni odveč, če imate čas in, če ste vešči tujih jezikov, boste fantastične ideje za opremljanje otroške sobe, dobili tudi na tujih spletnih straneh.

Med najbolj popularnimi tujimi spletnimi stranmi, ki redno objavljajo ideje za otroške sobe, so zagotovo naslednje:

Housetohome
BoredPanda
HouseandGarden

in druge.

Med slovenskimi spletnimi stranmi za opremljanje otroških sob, predvsem po naročilu in individualnih željah, prednjači spletna stran otroškesobe.com.

Ko gre za opremljanje otroških sob, nas seveda med idejami, najprej zanima funkcionalna in praktična opremljenost iz vidika uporabe pohištvenih elementov v otroških sobah, hkrati pa želimo otroške sobe maksimalno prostorsko izkoristiti ter jim seveda vliti starosti otrok, tudi primeren otroški dekor ter celoten izgled otroške sobe.

Kot boste razbrali iz številnih primerov opremljanja otroških sob, je pri teh treba biti pozoren predvsem na naslednje:

  • starost in število uporabnikov otroške sobe
  • razpoložljive dimenzije prostora ter prostorske posebnosti
  • pravšnja zagotovitev delovnih in šolskih prostorov, hkrati pa tudi ohranitev dovolj prostora za igro in zabavo

Ideje za opremljanje otroške sobe iz vidika števila uporabnikov in vidika starosti otrok

V koliko bo otroško sobo uporabljalo več otrok, je nedvomno smiselno, otroško sobo in pohištvo v njej predvideti in zasnovati tako, da bo le to, vzelo kar se da malo prostora. Za ležišča si lahko omislimo pograde. Še več prostora bomo v otroški sobi zagotovili, če bomo pograd v sobo namestili kotno ali ob eno zidno steno, pri čemer ni nujno, da je eno ležišče, postavljeno direktno nad drugo.

Če je otroška soba manjša je smiselno razmisliti tudi o izvlečnih posteljnih rešitvah – to so takšne postelje, kjer spodnje ležišče, ki je namenjeno drugemu otroku, potegnemo izpod zgornjega zgolj zvečer in uporabi ležišča.

Med še bolj praktične rešitve sodijo npr. dvižne otroške postelje, ki se pospravijo v omare. To so takšne postelje, ki ponoči služijo za spanje in počitek, čez dan pa jih pospravimo v omaro in nam ne jemlje prostora na sredini otroške sobe.

Oprema otroške sobe iz vidika razpoložljivosti prostora

Prostor v otroških sobah je ponavadi razporejen netipično in nestandardno. Kar pomeni, da ni malo primerov, ko se otroška soba nahaja npr. v mansardnih prostorih ali drugih zgornje ležečih etažah. Hkrati pogosto v otroških sobah prostor motijo zidni tramovi, poševne stene, poševni stropi, okenske police, radiatorske cevi, vmesne pregradne in predelne stene, majhnost prostora in še kaj.

Za vse te primere je seveda za praktično opremljenost otroške sobe potrebno vnaprej predvideti kje bo stalo kakšno pohištvo.
Da ne bomo takšnega prostora preveč natrpali s pohištvom in, da bo otroška soba hkrati ostala tudi prostor za druženje z vrstniki in zabavo, pred samim opremljanjem otroške sobe dobro sploh premislimo, katere elemente v otroški sobi potrebujemo nujno, katere pa ne.

Nujni pohištveni elementi v otroški sobi so sicer pisalna miza, garderobna omara, postelja –  vse skupaj pa je izgled in izdelava povezana s starostjo otroka.

Standardna dimenzija postelje za enega otroka je 90 x 200 c, standardna površina potrebne pisalne mize za enega otroka je 45 x 90 cm, garderobna omara za šolo obveznega otroka pa mora zavzemati že prostor za odlaganje oblačil preko obešalnih palic, kakor tudi predale za spodnje perilo in brisače, ter odlagalne police za majice.

Vso ostalo pohištvo, manjše in večj eotroške komode, odlagalne police in podobno, v otroško sobo, namestimo le po potrebi.

Prostor za igro

Predvsem v zimskem času, je otroška soba tudi osrednji igralni prostor našega otroka. Če še poleti in v spomladanskih časih zelo navijamo, da naš otrok čim več prostega časa, preživi zunaj hiše ali stanovanja, nas jesenski in zimski čas, zagotovo bolj priteguje v okrilje doma in prostorov znotraj hiše.

V ta namen je zato izredno priporočljivo, da je otroška soba opremljena tako, da ta ni le delovni in šolski prostor, temveč tudi otroško zbirališče, središče in igrišče.

Naj bo otroška soba zato prostor, kjer se otrok rad zadržuje in, ki ga ne bo asociiral samo s tem, da se mora v njem učiti in spati.

Krasne ideje za opremljanje otroške sobe, boste našli tudi v spodnjem videu: