Hrana ki vsebuje žveplo – nujno potrebna za mnoge procese v našem telesu

hrana ki vsebuje žveploKo pripravljamo hrano, običajno ne razmišljamo, koliko vitaminov in mineralov vsebuje. A zaradi vse bolj revne in osiromašene hrane, bomo morali vse pogosteje misliti tudi na to. V današnjem članku se bomo posvetili žveplu. Hrana ki vsebuje žveplo, je nujno potrebna za mnoge procese v našem telesu. Vendar se lahko zgodi, da v tej hrani vseeno ni dovolj naravnega organskega žvepla, zato ga moramo občasno dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

Zakaj je pomembna hrana ki vsebuje žveplo?

Žveplo je za naš organizem izredno pomembno, a vseeno previdno! Če ga telo pridobi v obliki sulfitov, je lahko tudi izredno strupeno.

Največ naravnega organskega žvepla pridobimo iz hrane, in sicer v obliki atoma, ki se vključuje v molekule aminokislin metionina, cisteina in cistina.

Najbolj poznana hrana ki vsebuje žveplo in žveplene spojine:

  • zelje, hren, repa
  • por, čebula, redkvice,
  • leča, fižol
  • svinjsko meso, goveje meso in perutninanaravno organsko žveplo

Zakaj je žveplo nujno potrebno za ohranjanje zdravja?

Aminokisline cistin, cistein in metionin, so nujno potrebne za nastajanje keratina in inzulina. Keratin sodeluje pri izgradnji kože, las in nohtov.

Žveplo pa je prav tako nujno za nastanek heparina, ki preprečuje pljučno embolijo in vensko trombozo.

Žveplene soli, ki jih telo pridobi iz organskega žvepla, pospešujejo razgradnjo alkohola in vežejo nase različne strupe. Vse bolj priljubljeno je nadomeščanje organskega žvepla z prehranskim dopolnilom MSM v prahu, ki poleg tega, da poskrbi za lepe lase in nohte, tudi pospešuje peristaltiko črevesja in s tem uravnava prebavo. Če je prebava hitrejša in urejena, se tudi strupi hitreje izločajo iz telesa.

Koliko vitaminov in mineralov potrebujemo?

Za dober izkoristek žvepla, tako iz hrane, kot iz prehranskih dopolnil, nujno potrebujemo tudi vitamin E in C.

Telo ves čas potrebuje vitamine in minerale, prav tako pa potrebuje tudi druge učinkovine, kot so vlaknine, maščobe, ogljikove hidrate in drugo. Vendar moramo vedeti, da se vse te učinkovine med seboj prepletajo in vplivajo  ena na drugo. Med seboj se prepletajo minerali sami, ter minerali z vitamini, ter oboji z ogljikovimi hidrati. Preplet učinkovin je vsestranski in poteka ves čas.naravno organsko žveplo MSM + vitamin C

Telo lahko pomanjkanje enega minerala ali vitamina nadomesti z drugim. Če mu primanjkuje magnezija, ga bo nadomestilo z vitaminom E. Posledično bo ogroženo varovalno antioksidativno delovanje vitamina E! (A)

Za nadomeščanje določenih vitaminov in mineralov lahko uživamo tudi določena superživila, med katerimi imajo posebno mesto čudežne goji jagode.

Vitamini, ki jih vsebujejo, so izrednega pomena pri presnovi hrane v energijo. To so vitamini C, E in vitamini skupine B. Vsebujejo tudi 18 aminokislin in nepogrešljive antioksidante karatenoide.

Pri vnosu mineralov in vitaminov bodimo previdni, saj lahko prevelik vnos samo določenih vitaminov poruši ravnovesje rudnin. Držimo se načela, vsega po malo! Ničesar premalo in ničesar preveč! (B) (C)

Uporabljene besede: hrana ki vsebuje žveplo, naravno organsko žveplo MSM