Cvetličar – kaj počne in zakaj je vredno izbrati ta poklic?

Cvetličar – kaj pravzaprav počne? Vas navdušuje ta poklic, pa niste prepričani, da je to pravilna odločitev? Spoznajte njegov delovnik in poklic ter veščine, ki jih mora imeti dober cvetličar.

 

Kaj običajno cvetličar počne v svojem delovniku?

 

Delo cvetličarja je raznoliko in vključuje različna delovna področja. 

 

Cvetličar mora najprej kupiti blago in ga pripraviti za prodajo. Blago zna pripraviti in aranžirati na veliko načinov. Pri tem se pokaže umetniški čut, ki ga ima cvetličar. Z uporabo cvetja in drugih materialov izraža čustva do okolja, sočloveka in aranžmaja, ki ga pripravlja. 

 

Cvetličar oblikuje različne šopke – bodisi šopek za poroko, šopek za rojstne dneve in druge različne priložnosti. 

 

cvetlicar-za-poroko

 

Najpogostejši izdelek cvetličarja je lepo aranžiran šopek rok, ki ga pripravi za posebne priložnosti, kot so rojstni dan, praznik ali jubilej, slovo ali okrasitev prostora. Vrhunske kreacije cvetličarja lahko občudujemo na cvetličnih razstavah in tekmovanjih. 

                                                                                         

Prav tako cvetličar aranžira darila, izdeluje aranžmaje, dekorira prostore, izdeluje vence ter opravlja zasaditve zunanjih in notranjih prostorov. Naloga cvetličarja je tudi strokovna oskrba lončnic in rezanega cvetja. Tudi v cvetličarstvu kraljuje moda, zato mora cvetličar budno spremljati njen razvoj, tako da vedno znova odkriva nove možnosti izražanja s cvetjem.

 

Njegovi izdelki spremljajo vse pomembne dogodke v človekovem življenju – od rojstva do poroke, obletnic in do smrti. Ravno poroka je tisti življenjski dogodek, kjer je delo cvetličarjev vedno bolj priljubljeno in iskano. 

Preberite še: Monstera Deliciosa – Nega in pravilna oskrba te tropske kraljice rastlin

Delo cvetličarja na poroki

Načrtovanje poroke in edinstvene poročne dekoracije postaja trend porok v zadnjih letih. Delo cvetličarja je za pripravo in načrtovanje poročne dekoracije zahtevno, a prijetno. Prisluhniti mora željam poročnega para, stilsko povezati vse elemente poroke, ki naj izžarevajo lepoto, eleganco in visok občutek za estetiko. 

 

Celotna dekoracija poroke se mora ujemati z ambientom, stilom poroke (npr. vintage poroka, mediteranska poroka, alpska poroka, poroka na prostem ali v zaprtem prostoru itd.). Cvetličar za poroko pripravi poročne in naprsne šopke, dekoracijo prostorov, omizja, dekoracijo avtomobila, blazinice za prstane itd. Pozornost, ki je namenjena načrtovanju poročne dekoracije je velikega pomena, zato je poklic cvetličarja na tem področju zelo pomemben. 

 

Ljubezen do cvetlic in občutek za estetiko

 

cvetlicar

Cvetličar oz. cvetličarka mora v prvi vrsti imeti izjemno rad cvetlice. Od tod že izvira ime za poklic – cvetličar. Ljubezen do rož je tista, ki je cvetličarju vedno v navdih, hkrati pa ga žene, da vedno spoznava nove cvetlice, njihove lastnosti in se izobražuje na tem področju. Hkrati mora cvetličar imeti tudi posluh za modne trende in estetiko, saj je cvetličarstvo neke vrsta umetnost izražena v cvetličnih aranžmajih in dekoracijah. 

 

Pri tem se izkaže tudi njegova lastna iznajdljivosti in ustvarjalnost. Vsak šopek ali aranžma je nov izziv in unikat, celo umetnost, saj en ni enak drugemu. 

Zato je ta poklic namenjen tistim, ki imajo radi cvetje, ustvarjalnost in inovativnost. Hkrati je to poklic, ki omogoča veliko kreative, okolje v katerem deluje pa je pomirjujoče, saj je obkrožen s cvetlicami in rastlinjem. 

 

Več o delu cvetličarja, si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=nLvtYdLrNVI

Kakšno izobraževanje potrebuje poklic cvetličarja?

 

Cvetličarji, podobno kot drugi poklicni programi, končajo triletno izobraževanje, od kandidata pa je odvisno, kako bo znanje dopolnjeval in nadgrajeval. V Sloveniji je sicer enajst biotehniških šol, ki pokrivajo področja kmetijstva, hortikulture, živilstva, gozdarstva, naravovarstva in veterine, od teh pa v štirih izvajajo cvetličarske programe. 

Kaj se dijak nauči v triletnem programu?

Predvsem se strokovno pripravi na cvetličarski poklic in z njim povezanim delom s cvetjem. Kandidati se naučijo uporabljati različne vrste rezanega cvetja, zelenja in lončnic pri izdelavi aranžmajev in dekoracij, usposobijo se za ustrezno skladiščenje in vzdrževanje rezanega cvetja in aranžerskega materiala v prostoru, naučijo se oblikovati različne aranžmaje v različnih stilih oblikovanja, znajo razvijati inovativnost in ustvarjalnost.

Poleg tega se naučijo še:

  • podjetniške miselnosti, sposobnosti komuniciranja in uporabe računalnika v stroki,
  • ustvarjalnosti in inovativnosti pri oblikovanj najrazličnejših cvetličnih vezav in dekoracij,
  • prodajati svoje ideje in izdelke,
  • izdelovati aranžerski material

Kje se lahko zaposli cvetličar? 

 

Cvetličar se lahko zaposli v cvetličarnah, vrtnarijah in vrtnarskih centrih, ima pa tudi možnosti samozaposlitve. Delo cvetličarja je cenjeno in iskano, zato je poklic cvetličarja smiselna odločitev, seveda, če vas to delo veseli.