Ali je konopljino olje čudež ali prevara?

Konopljino olje pridelano v Sloveniji, pridelujejo iz industrijske konoplje, ki skoraj ne vsebuje psihoaktivnih snovi. O blagodejnih vplivih konopljinega olja na naš organizem je že veliko napisanega in pogosto se kdo v javnosti vpraša, ali je konopljino olje čudež ali prevara?

Katero konopljino olje je najboljše in ali naj kupimo konopljino olje iz bio predelave?

Vsekakor se pri nakupu prepričajmo, da je olje resnično hladno stiskano, saj bomo samo tako prepričani, da je resnično kvalitetno. Iz industrijske konoplje pridelujejo veliko prehranskih izdelkov, vse bolj se prodajajo konopljina semena, moka iz konopljinih semen, proteini iz konoplje, najdemo tudi čaj, pivo, kruh, testenine, razne namaze in seveda  olje. Zgodovina konoplje sega daleč nazaj, saj so že pred 12000 leti na območju današnje Kitajske, pri izkopavanjih odkrili preproste peščene lonce, ki so jih krasili konopljini trakovi.

Kako dolgo že poznamo konopljino olje?

Na našem ozemlju je najstarejši znan zapis o gojenju konoplje iz leta 1589 in sicer so ga našli v zapisih jurklošterske kartuzije. Velik zagovornik konoplje pa je bila tudi Marija Terezija, ki je prebivalstvu priporočila, naj sadijo samo visoko kvalitetno konopljo, saj bo tako tkano blago veliko boljše kvalitete.

konopljino olje

Ali je konopljino olje čudež ali prevara – vsekakor je konopljino olje dotik narave

Odgovor na vprašanje ali je to okusno olje čudež ali prevara, si boste najlažje odgovorili kar sami. Nekdo je napisal citat, da je konopljino olje dotik narave. Pri pravilni uporabi in pod pogojem, da je olje hladno stiskano in proizvod naših domačih proizvajalcev, boste kmalu spoznali, da je to olje resnično mali čudež narave. Veliko ga uporabljajo v kozmetični industriji, kjer je izredno cenjeno za preprečevanje gub na obrazu, za upočasnjevanje staranja kože, pogosto pa po njem posegajo ljudje, ki imajo težave z nečisto kožo in ekcemi.

Uporaba konopljinega olja v kozmetiki

V kozmetični industriji se industrijska konoplja uporablja predvsem za eterična olja, nikakor pa ne smemo spregledati hidrolata, ki ostane v procesu parne destilacije. Hladno stiskano olje vsebuje izvrstno kombinacijo nenasičenih maščobnih kislin, proteinov, vitaminov, mineralov in ogljikovih hidratov. Ta kombinacija je pravi balzam za našo kožo, saj vidno preprečuje staranje in zmanjšuje gube.

Vir: Omega 3