Alergija na ambrozijo: ena izmed najpogostejših alergij

Bliža se čas cvetenja pelinolistne ambrozije – ene izmed najbolj alergenih rastlin. To pomeni, da bo v drugi polovici avgusta alergija na ambrozijo začela mučiti številne alergike na cvetni prah. Rastlina povzroča alergijski rinitis pa tudi težje oblike alergij. Blage simptome alergijskega rinitisa lahko blažimo s pršili ali kapljicami, težje oblike pa je treba zdraviti z zdravili na recept. Berite dalje za več informacij.

alergija na ambrozijo pri fantku sredi polja
Kaj je ambrozija in kako je videti?

Rastline ambrozije so pleveli z mehkimi stebli, ki rastejo po vsej Sloveniji. Rastline najpogosteje najdemo na podeželju, na poljih in ob cestah, kjer je dovolj sončne svetlobe. Poleg izjemno problematičnega vpliva zdravje ljudi je pelinolistna ambrozija tudi škodljiva rastlina v gospodarskem smislu, saj povzroča težave in dodatne stroške v pridelavi kmetijskih rastlin, pri čemer večjo gospodarsko škodo z občutnim zmanjšanjem pridelka ugotavljajo zlasti v ekološki pridelavi.

Med pozno pomladjo in jesenskimi meseci rastline ambrozije sprostijo drobna zrna cvetnega prahu, da oplodijo druge rastline ambrozije. A ambrozija lahko začne širiti svoj cvetni prah že zadnji teden julija pa vse do oktobra. Njen cvetni prah, ki ga naokoli raznaša veter, lahko potuje na stotine kilometrov in preživi v zimi.

Ko ambrozija cveti, jo prepoznamo po zelenih, dvakrat pernato deljenih listih. Zgoraj so zeleni, le na spodnji strani so nekoliko svetlejši. Ambrozija je prepoznavna tudi po dolgih moških socvetjih na vrhu stebla, ki rastejo na podolgovatih vejicah. Manj opazni so ženski cvetovi, ki rastejo v zalistju stebelnih listov. Posebnost je torej, da so moški in ženski cvetovi ločeni. Pelinolistna ambrozija lahko zraste do dva metra v višino, steblo je pokončno, razvejano ter dlakavo.

ambrozija in njeni rumeni cvetovi

Kako se kaže alergija na ambrozijo

Cvetni prah ambrozije je eden najpogostejših vzrokov sezonskih alergij pri nas. Znano je, da je na Madžarskem zanjo občutljivih 60 odstotkov ljudi, v Franciji 47 odstotkov, v Italiji, predvsem v severnem delu, pa kar 70 odstotkov ljudi. Natančnih podatkov za Slovenijo ne poznamo, vendar lahko sklepamo, da so številke podobne.

Ambrozija namreč pri bolj občutljivih izzove respiratorne alergije oziroma seneni nahod. Pri ljudeh z alergijami na ambrozijo imunski sistem pelod ambrozije zazna kot nevarno snov, zato burno reagira in povzroči, da imunski sistem proizvaja snov histamin, ki se borijo proti cvetnemu prahu, čeprav je ta v resnici neškodljiv. Ko telo naleti na cvetni prah ambrozije, se sprosti naravna snov histamin. Reakcija povzroči različne neprijetne simptome, kot so kihanje, izcedek iz nosu in srbenje oči.

Kakšni so simptomi alergije na ambrozijo?

Najpogostejši simptomi alergije na ambrozijo vključujejo:

 • srbeče, solzne oči
 • praskanje v grlu
 • izcedek iz nosu ali zamašen nos
 • kašelj
 • pritisk v sinusih, ki lahko povzroči obrazne bolečine
 • otekla, modrikasto obarvana koža pod očmi
 • zmanjšan občutek za vonj ali okus
 • slaba kakovost spanja

V nekaterih primerih lahko alergija na ambrozijo povzroči tudi alergijski ekcem na koži. Gre za srbeč, boleč izpuščaj, ki je običajno sestavljen iz majhnih izboklin in mehurjev. Pojavi se lahko v 24 do 48 urah po izpostavljenosti. Izpuščaj se običajno izgine sam od sebe v dveh ali treh tednih.

Kako se alergija na ambrozijo zdravi?

Pravzaprav se alergija na ambrozijo najučinkoviteje zdravi s preventivo, ki vključuje izogibanje alergenu. Za izogibanje pelodom svetujemo: med sezono cvetenja imejte avtomobilska okna zaprta; v mestih ne zračite stanovanj proti večeru, na deželi pa ne v jutranjih urah med peto in deseto uro dopoldne, saj je takrat v zraku največ peloda; izogibajte se piknikov v naravi; ko pridete domov, se preoblecite; perila ne sušite zunaj; ko je vsebnost peloda v zraku največja, se čim manj zadržujte v naravi; na sprehod pojdite po dežju. Še več preverjenih metod za samopomoč pri alergiji najdete na povezavi

A dejstvo je, da se je cvetnemu prahu ambrozije zelo težko izogniti, zato boste verjetno imeli pogoste alergijske reakcije. Vendar pa obstajajo številni različni načini zdravljenja, ki lahko pomagajo lajšati simptome alergije na ambrozijo. Naslednja sredstva in zdravila vam lahko pomagajo:

 • kapljice za oči
 • antihistaminiki
 • dekongestivi
 • nosni kortikosteroidi
 • zdravila, ki kombinirajo antihistaminik in dekongestiv

Če vas pri alergiji na ambrozijo najbolj mučijo oči, ki se veliko solzijo ali močno srbijo, vam kot prva pomoč koristile običajne kapljice za oči ali umetne solze. Pomembno je, da alergen izperete iz oči in kapljice za oči so kot nalašč za to. Če so kapljice brez konzervansov, jih lahko uporabite večkrat na dan, pravzaprav po potrebi. Kadarkoli torej začutite nelagodje v očeh, kapljice lahko vkapate.

pri alergiji na ambrozijo lahko pomagajo tudi kapljice za oči

Imunoterapija – ena od oblik zdravljenja

Če je vaša alergija trdovratna in zgoraj omenjena zdravila ne delujejo, vam lahko zdravnik priporoči zdravljenje z imunoterapijo. Gre za injiciranje alergena v rednih časovnih presledkih, pri čemer se količina alergena sčasoma postopoma povečuje. Imunoterapija povzroči spremenjen odziv vašega telesa na alergen in pomaga zmanjšati resnost alergijskih reakcij. Popolno olajšanje lahko doživite v enem do treh letih po začetku zdravljenja z imunoterapijo.

Ambrozija in navzkrižne alergije

Nekatera živila in zelišča vsebujejo beljakovine, podobne tistim v cvetnem prahu ambrozije, zato lahko sprožijo alergijsko reakcijo, ki jo imenujemo tudi navzkrižna alergija. Živila s podobnimi beljakovinami vključujejo:

 • banana
 • kamilice
 • melona
 • kumara
 • lubenica
 • bučke

Simptomi, povezani z alergijami na hrano, bodo običajno slabši v sezoni cvetenja ambrozije. Če opazite mravljinčenje ali srbenje v ustih po zaužitju katerega od zgoraj naštetih živil, se obrnite na zdravnika.